Vizes vb – Hidegzuhany: csak Verrasztó döntős; Cseh, Jakabos, Hosszú kiesett (képek)

Egyetlen magyar jutott döntőbe a sanghaji vizes világbajnokság utolsó versenynapjának délelőtti selejtezőiből: Verrasztó Dávid 400 m vegyesen folytathatja a legjobb nyolc között az esti programban, Cseh László viszont búcsúzott, s nem lett finalista Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna sem.

Verrasztó, a tavalyi budapesti Eb ezüstérmese 4:15.01 perccel, az ötödik idővel került tovább, Cseh László, a szám 2010-es Európa-bajnoka, a 200 m vegyes sanghaji bronzérmese, többszörös világbajnok és olimpiai ezüstérmes ugyanakkor hatalmas – és kellemetlen – meglepetést szerezve ugyanitt csak a 22. időt úszta (4:22.26 p), s kiesett.

“Nem kapok levegőt…” – préselte ki magából a szavakat Cseh az újságírók és a versenyzők találkahelyére, az úgynevezett vegyes zónába érve, majd megállás nélkül ment is tovább.

“Nagyjából megcsináltam, amit elterveztünk, ahhoz képest, hogy milyen korán van, simán a döntőbe úsztam magam” – értékelte saját teljesítményét Verrasztó Dávid.

A nők 400-as vegyesselejtezőiben is két magyar próbálkozott – egyformán eredménytelenül. Legalább is abból a szempontból, hogy sem az Európa-bajnoki bronzérmes Jakabos Zsuzsanna, sem – világbajnoki címvédő létére – Hosszú Katinka nem jutott tovább az előfutamból. Előbbi összesítésben a 10. lett (4:38.84 p), utóbbi pedig még hátrébb, csak a 15. pozícióban végzett (4:42.96) a 36 fős mezőnyben.

Meghiúsultak a 4×100 méteres férfi vegyesváltóval kapcsolatos magyar remények is: a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Biczó Bence, Kozma Dominik összetételű négyesnek a legjobb tizenkét staféta közé kellett volna beférkőznie, hogy már most biztosítsa helyét a jövő nyári olimpiára, de a terv nem vált valóra. Ráadásul nemcsak a nyolcas döntő úszott el, hanem egyelőre a londoni kvóta is, a kvartett tudniillik csak a 15. lett (3:38.24 p), mindössze két rivális váltót megelőzve.

“Ez eddig nem a mi napunk volt – foglalta össze a vasárnap reggeli történéseket Kiss László szövetségi kapitány. – Cseh Lacival nem tudom, mi történt, Verrasztó Dávid teljesítménye rendben volt, Hosszú Katinka nincs felkészítve, Jakabos Zsuzsanna pedig ilyen mellúszással nem lehet eredményes vegyesen. A férfiváltónk ennyire volt most képes. Meglátjuk, mit hoz az este, bízunk Verrasztó Dávidban és az 1500 döntőjében induló Kis Gergőben.”

Comments Closed