Habsburg Ottó temetése – Vasárnap este hét órakor helyezik el a szívurnát Pannonhalmán

Hivatalos bejelentés szerint vasárnap este hét órakor helyezik el a Pannonhalmi Főapátság altemplomában Habsburg Ottó szívurnáját.

A főapátság tájékoztatása szerint Habsburg Ottó szívét a testtől külön, latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással helyezik el az altemplomban. Habsburg Ottó honlapján az olvasható: e szertartást megelőzően, délután három órakor Budapesten, a Szent István-bazilikában gyászmisét tartanak.

Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fiát 98 éves korában, július 4-én érte a halál németországi lakhelyén, Pöckingben. A Habsburg-titkárság aznap az MTI-vel azt közölte: Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án Bécsben, a Kapucinusok templomában, míg a szívurnát az elhunyt kérésére Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra, szűk családi körben.

A mostani közleményben viszont a szívurna elhelyezéséről az olvasható: a Habsburg család kérésének megfelelően a szertartás sajtónyilvános, de akkreditációhoz kötött.

A Habsburg-titkárság korábban azzal a két szemponttal indokolta a temetésre vonatkozó döntést: a szívurna elhelyezése hagyomány a Habsburg családban, illetve Pannonhalma igen közel állt az elhunyt szívéhez.

Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele a napokban az MTI-nek elmondta: Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert atyák készítették fel az érettségire és vizsgáztatták magyar nyelven. Mint hozzátette, Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára és virágot helyezett el volt tanárai sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében “bencés tanítványnak” nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát.

Habsburg Ottó búcsúztatása a múlt héten kezdődött meg Németországban. Az egykori trónörökös, európai politikus és tavaly elhunyt felesége földi maradványait szombaton Bécsben helyezik végső nyugalomra. A bécsi temetést a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) bemutatandó mise előzi meg. A koporsókat gyászmenet kíséri a dómtól a belvároson át a családi kriptába a Kapucinusok templomába.

Karl Vocelka történész, a Bécsi Egyetem Történettudományi Intézetének vezetője az MTI-nek kedden azt mondta: kivételes, hogy a szívurna Magyarországra kerül. Véleménye szerint a gesztus a Magyarországhoz való kötődés jelzése mellett egyben az egykori Osztrák-Magyar Monarchiára való utalás is: Habsburg Ottó azt szerette volna, hogy Ausztriában és Magyarországon – az egykori monarchia mindkét fő alkotórészében – “jelen legyen”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.