Volgai hajóbaleset – Több mint 50 halottat hoztak felszínre

Eddig 53 holttestet hoztak felszínre az ITAR-TASZSZ hírügynökség hétfő késő délutáni jelentése szerint a Volgán, pontosabban a Kujbisevi víztárolón vasárnap szerencsétlenül Bulgária nevű hajóból. A halottak száma nem végleges adatok szerint 54, egy holttest a víz felszínén úszott.

Nagyobb létszámban áldozatokra a hajófenékben lévő bárban és étteremben bukkantak. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint minden bizonnyal rendezvényeket tartottak a két helyiségben. A Bulgárián több mint 50 gyerek utazott, legtöbbjüket a játékszobában érte a katasztrófa.

Dmitrij Medvegyev államfő keddre nemzeti gyásznapot hirdetett a hajó katasztrófája miatt.

Az ügyészség közlése szerint az ellenőrzések kiderítették: a több mint 56 éve szolgáló Bulgária hajó legutóbb 30 éve esett át nagyjavításon, baloldali motorja az induláskor hibás volt, a járművön legalább 50 fővel többen tartózkodtak a megengedettnél.

Marija Gridnyeva, az ügyészség szóvivője hozzátette: az ügyészség ellenőrzi a hajót bérlő céget is, valamint az üzemeltetési engedélyek kiadására illetékes hatóságot. Hozzátette: tavaly 42 százalékkal megnőtt az üzemeltetési szabálysértésekkel összefüggő balesetek száma, s hogy az eddigieknél szigorúbban fogják ellenőrizni a 25 évnél idősebb járműveket.
Szaratovban a folyami felügyelet már le is állított egy, a Bulgáriához hasonló hajót, amely utasokat szállított.

Medvegyev értekezletet tartott a volgai katasztrófa kapcsán, és sürgette az utasszállító közlekedési eszközök teljes és beható átvizsgálását. “Megengedhetetlenül sok ócska sajka úszkál a vizeinken. Ezeket mind nagyjavításnak kell alávetni, vagy ki kell vonni a forgalomból” – mondta.

A helyi közlekedési ügyészség szerint a baloldali motor hibája miatt az üzemanyagot átszivattyúzták a jobboldali tankba, és a jobboldalon volt a víztartály is, vagyis a hajó kibillent az egyensúlyból, és eleve 4 fokos dőléssel indult el.

A mentés egész éjszaka tartott, először kívülről végigkopogtatták a hajótestet, de válasz nem érkezett.

A környező kórházakban 15 embert ápolnak, további 23 fő szorult orvosi segítségre, de már hazamehetett. A még kórházban lévők zúzódásokat és csonttöréseket szenvedtek.

A regisztrált utasok száma 148 volt, az utasokat 33 fős – más adatok szerint 37 fős – legénység szolgálta ki.

A Bulgária felborult és rövid idő alatt elsüllyedt, amikor egy viharban éles fordulatot hajtott végre a víztározón.

A Kujbisevi víztározót a Zsiguli vízi erőmű építésével alakították ki az 1950-es években, és a mai napig Európa legnagyobb víztározójának számít.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.