Választójogi reform – Az MSZP visszalépésként értékeli a Fidesz javaslatát

Az MSZP sajnálja, hogy a Fidesz nem egyeztetett választójogi reformjavaslatáról a parlamenti pártokkal, és a szocialisták szerint az Áder János által szombaton ismertetett javaslat visszalépést jelent a korábbi szabályozáshoz képest.

Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója az MTI-nek vasárnap arról fejtette ki a véleményét, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, és ebben megszüntetnék a kompenzációs listát.

A szervezési igazgató kifejtette: “sajnáljuk, hogy ilyen fontos, az egész magyar alkotmányos berendezkedést érintő törvényjavaslatról, amely sarkalatos törvény is, nem volt széles körű egyeztetés”.

A javaslat a szocialista szakpolitikus szerint visszalépés a korábbi törvényhez képest, mivel “az arányosság követelményének még kevésbé felel meg”. Molnár Zsolt az egyik legnagyobb problémának azt tartotta, hogy a javasolt rendszer nem tükrözi vissza a választási akaratot. “A győztes túlkompenzálásával a leadott szavazatok és a parlamenti mandátumok közötti jelentős különbséghez vezet, hiszen a kompenzációs mandátumok megszüntetése nagyon erősen a győztes túlkompenzálásához vezethet” – mondta.

Ugyanakkor a javaslat egyes elemeit – a részletektől függően – elfogadhatónak nevezte a politikus, például az egyfordulós megoldást és az ajánlószelvények megtartását.

A határon túli magyarok szavazati jogára vonatkozó  elképzelést azonban elfogadhatatlannak nevezte. Azt mondta: “a belföldi lakóhelyhez nem kötött szavazati jog gyakorlatilag a köztársaság törvényeibe való beavatkozást enged a határon túliaknak”. Hozzátette: azok szavazzanak a magyar belügyekről, akik a magyar köztársaság területén élnek, hiszen rájuk van hatása a törvényeknek.

Az ajánlószelvények számának javasolt emelése Molnár Zsolt szerint arányos a kevesebb számú, de nagyobb méretű választókerülettel. Problémát jelenthet azonban szavai szerint a választókerületek határainak “manipulatív” meghúzása. “Miskolc és Eger kitűnő példája volt az önkormányzati választásoknál a pártszempontok alapján kijelölt választókerületi határoknak” – mondta.

Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, amelyben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne, és eltörölnék kompenzációs listát. A tervek szerint megmaradna pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb, de újdonság, hogy az induláshoz a jelenlegi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre.

Áder János a külföldön élő választópolgárok szavazati jogának megadásáról szólva elmondta:
a Fidesz-elnökség szombati ülésén több lehetőség is szerepelt, az azonban, hogy milyen módszert, milyen eljárást javasolnak arra, hogy a külföldön élő magyar választópolgárok élhessenek szavazati jogukkal, augusztus végére derül ki.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.