Visszafordítják a magyar határról a lengyel vízummal utazó ukránokat

Magyar határőrök továbbra is visszafordítják a Magyarországra lengyel schengeni vízummal belépni szándékozó ukrán állampolgárokat – írta csütörtökön honlapján a Szegodnya című ukrán napilap.

A cikk szerint a problémák idén márciusban kezdődtek, amikor a magyar határőrizeti szervek nagy számú ukrán utastól tagadták meg a belépést Magyarország területére. Arra hivatkoztak, hogy a lengyel konzulátusok által kiadott schengeni vízummal csak a lengyel határon át utazhatnak be az Európai Unió területére. A schengeni övezetben érvényes szabály szerint azonban ez csak az első beutazásra érvényes – emlékeztet az újság, amely szerint a rendelkezés a repülővel vagy vonattal utazókra nem vonatkozik, a pecsétet ebben az esetben az első schengeni országban ütik be az útlevélbe.

A lap riportere azt állítja, hogy a Budapest-Moszkva vonatjáraton utazva tanúja volt, amint magyar határőrök a magyar-ukrán határon számos, Magyarországról kilépő ukrán utas útlevelébe belekötöttek, még az ukrán utaskísérőt is megfenyegették, hogy kitiltják Magyarországról, mert lengyel konzulátus adta ki a schengeni vízumát. Sőt, az egyik férfi utastól azt követelték, hogy okmányokkal igazolja a már befejeződött külföldi utazásának a célját – így a cikkíró, aki szerint a magyar határőrök a beutazáskor eredeti meghívót és szállodafoglalást igazoló papírokat kérnek az ukránoktól.

A lap ezzel kapcsolatban Magyarország ukrajnai nagykövetségén érdeklődött, ahol azt a választ kapta, hogy a vízum csak előfeltétele a beutazásnak. A határőröknek ezért jogukban áll az utazás célját vagy feltételeit, közte a szállodafoglalást igazoló okmányok felmutatását kérni az utastól, akit visszafordíthatnak a határról, ha nincsenek ilyen papírjai.

Az ungvári magyar főkonzulátuson azonban – így a kijevi újság – más okra vezetik vissza az „ukránok tömeges visszafordítását” a magyar határról, nevezetesen arra, hogy gyanúsan sok ukrán állampolgár lép be Magyarországra egyszeri utazásra feljogosító lengyel schengeni vízummal. Lengyelország kijevi konzulátusa a lap érdeklődésére nem volt hajlandó kommentálni a kérdést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.