Forgalomlassító demonstrációk országszerte

Forgalomlassító demonstráció Vas, Baranya és Bács-Kiskun megyében

Vas, Baranya és Bács-Kiskun megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától – jelentették az MTI tudósítói.

A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. A munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen tiltakozó megmozdulásokon részt vesz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Vas megyében két helyszínen harminc-harminc személyautóval kezdődött meg a demonstráció. Szombathely határában, a 86-os számú főúton Csorna irányába zárták le az útpálya felét a vépi elágazótól egy kilométeres hosszban – tapasztalta az MTI tudósítója. A forgalmas úton szinte percek alatt kilométeres kocsisorok alakultak ki, a közlekedők békésen vették tudomásul a demonstráció tényét, néhányan dudáltak, integettek az út szélén állóknak.

A felsorakozott autókon csak szakszervezeti zászlók voltak láthatóak, egyetlen felirat hirdette: “Talpra magyar, hí a haza”. Kiss Zoltán, a Liga Szakszervezetek regionális vezetője nem sokkal nyolc óra előtt egy motoros fűkaszával nyírni kezdte az út menti füvet, többen ugratni kezdték, “Gyakorolj csak, nemsoká ez lesz a munkánk valamennyiünknek”.

Nádasdon, a község belterületén zárták le szintén félpályán az utat, a demonstrálók, akik az MTI tudósítójával azt közölték, hogy harminc-negyven gépkocsival lassítják a forgalmat. Mindkét helyszínen lámpás irányítással, váltakozva zajlik a forgalom, rendőri felügyelet mellett.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) Baranya Megyei Szervezete Pécsett több mint húsz autóval zárta le a 6-os főút mintegy két kilométeres belterületi szakaszát egy sávon; a demonstráció nem okozott nagyobb fennakadást a reggeli forgalomban.

Az FRSZ megyei szervezete a Liga Szakszervezetekkel közösen a Tüzér úttól a Páfrány útig tart demonstrációt. A tiltakozás a városból kivezető egyik sávján zajlik. A megmozduláshoz további öt érdekvédelmi szervezet – a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Rendőr Szakszervezetek Védegylete, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete – és több magánember csatlakozott. A demonstráció a tervek szerint este hétig tart.

Bács-Kiskun megyében három helyszínen mintegy húsz személygépkocsival tartanak forgalomlassító demonstrációt. Az 52-es úton, Solt és Dunaföldvár között, tucatnyi autó zárja le a félpályát, rendőrök engedik váltakozva a forgalmat. Különösebb fennakadást nem jelent a demonstráció, mert nagyon rövid ideig kell várakozniuk a helyszínre érkező járműveknek.

Huszár Attila, a FRSZ megyei elnöke az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondta: a FRSZ mellett a Honvéd Szakszervezet, az MSZOSZ és nyugdíjas rendőrök vesznek részt a demonstráción. Tájékoztatása szerint a demonstrációt 24 órásra tervezték, de csak ma estig lesznek a helyszínen.

Huszár Attila, aki aktív rendőr, a demonstráció céljával kapcsoltban kifejtette: ő sem támogatja, hogy valaki 40 évesen elmehessen nyugdíjba, hiszen ha egészséges, életének ebben a szakaszában tud legtöbbet tenni hivatásában. Az ellen viszont tiltakoznak, hogy ha valaki 25 év szolgálati idő után beteg, az ne mehessen el nyugdíjba – tette hozzá.

Tóth Csaba János, a FRSZ regionális vezetője az 53-as főúton, valamint a közelben lévő 55-ös főúton demonstrálók szervezője az MTI-nek elmondta: az egyik helyszínen jelenleg öt, a másik helyszínen két autóval demonstrálnak. Hozzátette: többen jelezték, hogy később csatlakoznak hozzájuk.

Forgalomlassító demonstráció Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Fejér megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Fejér megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától – jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. A munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen tiltakozó megmozdulásokon részt vesz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy helyszínen tartanak félpályás útlezárásokat szerdán; Vásárosnaménynál és Záhonynál a tervek szerint csütörtök reggel fejeződnek be a forgalomlassító megmozdulások.

A 4-es főút nyíregyházi szakaszán nagyjából kétszáz autóra és ugyanennyi tüntetőre számítanak a szerda este hét óráig tartó demonstráción – mondta Kőszegi Attila, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) területi koordinátora az MTI-nek.

Közlése szerint rendőrök mellett a büntetés-végrehajtásban dolgozók és vasutasok is megjelentek a megmozduláson. Egy demonstráló az MTI munkatárásnak azt mondta: rossz a közhangulat és nagy a bizonytalanság a rendvédelmi dolgozók között, de reményeik szerint a kormány felfigyel a tüntetésekre és tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetekkel.

A 41-es főúton, Vásárosnamény határában gyülekeznek a járművek, mintegy tizenöt autó áll a sorban – tájékoztatta Polyák János területi koordinátor az MTI-t. Közlése szerint mintegy 60-70 jármű vehet részt az eredetileg csütörtök reggelig tartó demonstráción, amely végig rendőrségi biztosítás mellett zajlik majd.

Záhony határában körülbelül harminc járművel jelentek meg a rendvédelmi szakszervezetek képviselői, akik a gyülekezési helytől rendőri felvezetés mellett vonultak a 4-es főút érintett szakaszára. Nagy Bertalan az MTI-nek elmondta: a demonstrációt – a forgalom függvényében – 24 órásra tervezik, s egészen addig folytatják, ameddig “értelmét látjuk megmutatni magukat.” Mátészalkánál mintegy ötven autó megjelenésére lehet számítani a 49-es főút Mátészalka és Kocsord közötti szakaszán. Szondi Gyula koordinátor az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a demonstráció a tervek szerint ezen a helyszínen szerda este hét órakor ér véget.

Somogy megyében, Kaposvár és Kaposújlak között a 610-es főúton csaknem félszáz autóval mintegy hetvenen tiltakoznak félpályás útlezárással szerda reggel 7 órától a kormány új nyugdíjszabályozási tervei ellen a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szervezésben. Pápa László, az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes jelzések szerint száz autót várnak, és este hét óráig, illetve amíg legalább tíz autó a helyszínen lesz, maradnak.

Az FRSZ demonstrációjához több szakszervezet is csatlakozott; a Liga és az MSZOSZ tagszervezetei, belügyi- és  büntetés-végrehajtási dolgozók, vám- és pénzügyőrök, vasutasok, autóbuszvezetők érdekképviseleti szervezeteinek tagjai vannak jelen – mondta az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője.

Székesfehérváron 8 órától 18 óráig tartja félpályás útlezárását a Független Rendőr Szakszervezet Fejér Megyei Szervezete. A demonstrációt a Várkörút (Lakatos utcától a Budai úti kereszteződésig), és a Vörösmarty tér – Piac tér – Palotai út helyszíneken tartják, ahol a tüntetők a menetirány szerinti jobb oldali sávokat foglalják el – tájékoztatta Orgovány Zoltán, a demonstráció kijelölt felelőse az MTI-t.

Közlése szerint a múltkori vonulós demonstrációjukhoz hasonlóan most is mintegy nyolcvan, járművel tiltakozóra számítanak. Nem a blokád a céljuk, ezért vállalták, hogy a Piac tér buszsávjában három busznak elegendő helyet hagynak szabadon a buszmegállóknál, ezzel garantálva a helyi buszközlekedés zavartalanságát – mondta. “Reméljük, Székesfehérvár polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást nem csak a budaörsi buszsáv zavarja, hanem figyelemfelkeltő akciónk is, és tenni fog azért, hogy demokratikus jogaink ne csorbuljanak” – fogalmazott  Orgovány Zoltán.


Forgalomlassító demonstráció Csongrád, Zala és Borsod megyében

Deszk/Zalaegerszeg/Miskolc, 2011. június 29., szerda (MTI) – Csongrád, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától – jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.


Szeged és Deszk között a 43-as úton röviddel 7 óra után kezdődött el a forgalomlassító demonstráció – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A csongrádi megyeszékhely felől Makó irányába vezető főút 8-as és 10-es kilométerszelvénye között rendőri felvezetéssel másfél tucatnyi jármű sorakozott föl a kétsávos út egyik oldalán. Az autók egy részére nemzeti színű lobogót tűztek ki. A demonstráció kezdete után röviddel a forgalom folyamatos volt, később azonban kialakulhat torlódás, mivel a tiltakozó akció helyszínétől néhány kilométerre útépítés miatt eleve félpályás útzár van. A tervek szerint 24 órán át, csütörtök reggelig tart.

Zala megyében három helyszínen, Zalaegerszegen, Keszthely határában és Rédics közelében kezdődött a félpályás útlezárás, néhány perces várakozásra kényszerítve az erre haladó autósokat.

Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyugat-dunántúli régiójának vezetője Zalaegerszegen, a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál elmondta: a megyeszékhelyi helyszínen több mint tíz autóval álltak fel reggelre. Keszthely határában, a 71-es főút fenékpusztai szakaszán 30-40 autó állt ki, bár ezen a helyszínen először nem engedélyezték a tiltakozó akciót, a szakszervezet beadványára azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot. Rédicsen, a 86-os főúton, a magyar-szlovén határtól öt kilométerre öt autóval kezdték el a tiltakozó akciót.

Jandó Zoltán közölte: hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között, de számos más szakszervezet csatlakozott hozzájuk. Több más rendőrségi, valamint honvédségi és büntetés-végrehajtási szakszervezet mellett bányász és vendéglátós érdekvédelmi szervezetek, valamint a General Electric nagykanizsai és zalaegerszegi gyárának dolgozói is részt vesznek a demonstráción.

Az eső ellenére sok tucatnyian demonstrálnak 7 órától Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is, a 3-as és a 37-es számú fő úton. Miskolcon a 3-as számú fő út ki- és bevezető szakaszán, a 37-es számú úton, Szerencs előtt és Sárospatak térségében zárták le az egyik sávot a tüntetők, a mellettük elhaladó autósok dudaszóval, integetéssel fejezik ki szolidaritásukat.

Balázs Sándor, a Független Rendőrszakszervezet megyei elnöke az MTI-nek elmondta: terveik szerint a demonstrálók napközben többször is cserélődnek, így csütörtök reggel hét óráig folyamatos lesz jelenlétük az utakon. A forgalom irányítását rendőrök segítik.

 

Forgalomlassító demonstráció Hajdú-Bihar, Győr-Moson és Veszprém megyében

Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától – jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Hajdú-Bihar megyében hat helyszínen, mintegy 150 gépkocsival kezdődött meg a félpályás demonstráció. Debrecen és Bocskaikert között a 4-es számú főúton már reggel negyed nyolcra kilométeres kocsisorok alakultak ki, de az autósok békésen vették tudomásul a tüntetés tényét – tapasztalata a helyszínen az MTI tudósítója.
Számítottunk arra, hogy néhányan dudaszóval jelzik majd nemtetszésüket a forgalomlassítás miatt, de ezt eddig nem tapasztaltuk – mondta Kiss János, a Független Rendőrszakszervezet hajdúhadházi szervezetének tagja, a helyszíni demonstráció főkoordinátora.

A Debrecen és Bocskaikert közötti útszakaszon egyébként mintegy 40 gépkocsival demonstrálnak. A kocsikon nemzeti lobogókat, szakszervezeti zászlókat és egy árpádsávos zászlót látott az MTI tudósítója. Folyamatosan működtetnek egy szirénát is a demonstrálók, az egyik transzparensen pedig az olvasható: “Hol vagytok most tábornok urak?”.

A 4-es főúton Bocskaikert mellett Hajdúszoboszló és Püspökladány térségében, a 47-es számú úton Debrecen és Mikepércs, a 42-es úton Mezőpeterd határában, a 471-es úton pedig a Debrecen közeli Dombos-tanyánál van félpályás útlezárás. Bár – mint azt elmondták – a demonstrációra 24 órás engedélyük van, a közlekedés biztonsága érdekében több helyszínen este hét órakor befejezik a megmozdulást.

Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os úton demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására. Mosonmagyaróvár határában reggel 8 órakor tucatnyian vettek részt a forgalomlassító akcióban. Csorba Dezső szervező közlése szerint várhatóan este 7 óráig tart a megmozdulás, és arra számítanak, hogy nap közben többen csatlakoznak hozzájuk.

Veszprém megyében összesen kilenc helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A rendőrség által engedélyezett helyszíneken reggel 7-kor megkezdődött a tiltakozók felvonulása, és a terveik szerint este 7-ig tart – közölték a szervezők szerdán reggel az MTI-vel. A Liga Szakszervezetek felhívásához a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) csatlakozott.

Hartmann Istvánnak, az FRSZ közép-dunántúli régióelnökének tájékoztatása szerint lezárták a 84-es főút Sümeg és Ukk közötti szakaszán a fél pályát, Pápán pedig a 83-as főút elkerülő szakaszán. Veszprémben a 82-es főút Zirc felé vezető fél oldalát foglalták el Gyulafirátótig. A 8-as főúton az Ajka-Bakonygyepesnél Devecser felé vezető oldalon sorakoztak fel a résztvevők.

Oláh József, a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezetének elnöke elmondta, csaknem 150 autós résztvevő jelezte előzetesen a forgalomlassító akcióban való részvételt, de ennél várhatóan többen csatlakoznak majd hozzájuk napközben. Hozzátette: a rendőrség által engedélyezett keretet nem lépik túl, s ügyelnek arra, hogy a közlekedők biztonságát ne veszélyeztessék. Veszprémben öt helyszínen zárták le a fél pályát: a Házgyári úton, a Petőfi Színház előtt, az Almádi úton, a Jutasi úton és a Balaton pláza előtt a rendőrség biztosítja a forgalom irányítását este 7 óráig.

A Liga Szakszervezetek két héttel ezelőtt döntött arról, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást szervez a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen. Az országos sztrájkot végül nem tartják meg, de útlezárásokkal tiltakoznak az ország 40 pontján.

Forgalomlassítás Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében

Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében is  demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel óta – jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozott tagszervezeti szinten. A munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen tiltakozó megmozdulásokon részt vesz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Szolnok megyében egyetlen helyszínen demonstrálnak reggel 8 óra óta – jelentette az MTI tudósítja. Szolnok és Szajol között, a 4-es számú főúton kezdődött el a megmozdulás. A Tisza-parti megyeszékhely felől Debrecen irányába vezető, ezen a szakaszon osztott pályás, négysávos főút 104. és 105. kilométerszelvénye között, a Budapest felőli külső sávban rendőri felvezetéssel mintegy kéttucatnyi jármű sorakozott fel.

A demonstráció kezdete óta a forgalom a megszokottnál lassabban, de folyamatosan halad és a későbbiekben sem várható jelentős torlódás – tájékoztatott az akció helyi szervezője. Kovács Imre elmondta: a megye minden pontjáról folyamatosan csatlakoznak hozzájuk a tiltakozók, akiket a reggeli eső sem riasztott el. A szerda este 20 óráig tartó megmozdulásban résztvevő járművek száma a nap folyamán elérheti a félszázat – tette hozzá.

Pest megyében a 4-es főút Üllő és Monor közötti szakaszán, valamint Piliscsaba határában tartanak forgalomlassító demonstrációt. Monor felé legalább negyven, Piliscsabánál jóval kevesebb autó lassítja a forgalmat.

A tiltakozók többsége rendőr, börtönőr, tűzoltó, de sok a nyugdíjas rendvédelmis is – tájékoztatta az MTI-t Zoltán Gábor főszervező. Mint mondta, az összes érintett szakszervezet képviselteti magát; többen a “szolgálati nyugdíj nem jutalom”; a “jogbiztonság kétharmaddal eltiporva” táblákat tartanak a magasba. A forgalom lelassult ugyan, de torlódás nincs, az arra haladó autósok nem morgolódnak – tette hozzá Zoltán Gábor, aki szerint a nap folyamán megduplázódhat az egyik sávot elfoglaló autóik száma. Szándékaik szerint csütörtök reggelig kitartanak.

Piliscsabánál a település végét jelző tábla közvetlen közelében gyülekeznek a tiltakozók; egyelőre csupán nyolc-tíz gépkocsival foglalják el a kapaszkodó három sávjának egyikét, de késő délelőtt várhatóan sokan érkeznek még – mondta az MTI-nek Varga Lászlóné megyei koordinátor, a Független Rendőr Szakszervezet (RFSZ) megyei elnöke.  Piliscsabánál este 7-kor befejezik a tiltakozást.

Pest megyében a 2-es főúton is demonstrálnak a főváros és Pest megye közigazgatási határánál, a Váci úton. A Budapest felé tartó sávot tizenöt gépkocsi foglalja el, emiatt csak váltakozó irányban halad a forgalom. Az MTI helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a demonstráció miatt a 2-es főúton csak kisebb torlódások alakultak ki.

A demonstráció kezdete óta legfeljebb 200 méteres sor alakult ki; az autósoknak jellemzően annyit kell várakozniuk, mint általában egy lámpás kereszteződésnél. A lezárást technikailag a rendőrség biztosítja, a demonstráció békésen zajlik.

Kovács György szervező a demonstráció kezdetén a helyszínen az MTI-vel azt közölte, a lezárást csütörtök reggel 7-ig tervezik fenntartani.

 

Forgalomlassítás Nógrád és Komárom-Esztergom megyében

Nógrád és Komárom-Esztergom megyében is demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerdán – jelentették az MTI tudósítói.

Nógrád megyében a 21-es főúton Mátraszőlősnél, Salgótarján irányában zárt le autókkal egy csaknem egy kilométeres szakaszt fél pályán a Független Rendőr Szakszervezet.

Bernát Zsolt, a demonstráció koordinátora az MTI-nek elmondta: a 30-as kilométerszelvénytől sorakozott fel mintegy 50 autó. A sor mindkét végére táblát helyeztek ki, hogy megköszönjék az autósok türelmét. Mint Bernát Zsolt hozzátette, nincs jelentős forgalom, így fennakadások sincsenek, és eddig negatív visszhang sem volt; az autósok inkább integetnek vagy kikiabálnak, hogy “veletek vagyunk!” A demonstrálók tábláin olyan feliratok szerepelnek, mint “Most a lét a tét”; “A nyugdíj a miénk”; “Az ígéret szép szó”.

A Független Rendőr Szakszervezet forgalomlassító demonstrációja idején a rendőrség forgalomirányítást végez. A demonstráció a bejelentés szerint csütörtök reggel 7 óráig tart.

Komárom-Esztergom megyében, a Tatabánya és Vértesszőlős közötti úton 13 órakor kezdődött demonstráció. A nyugdíjas rendőrök, tűzoltók vámosok 20 autóval, 17 óráig zárják le az úttest felét.

Jakatics László szervező az MTI-nek azt mondta: Komáromnál szolgálatban levő rendőrök készítettek videofelvételt egykori kollégáikról, akik a nyugdíjukért tüntetnek.

A 13-as úton a csémi vasúti átjáró utáni részen tartanak félpályás útlezárást, 20-25 autóval.

Szintén 13 órakor kezdődött forgalomlassító akció, 20 autóval a tatai autópálya-lehajtótól a belváros felé vezető szakaszon, ez szintén 17 óráig tart.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.