A VÉSZ folytatja “ügyintézési akcióit” a CIB Bank fiókjaiban

Folytatja a  Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) “ügyintézési akcióit” a CIB Bank fiókjaiban, egészen addig, amíg az akció jelmondata szerint: a bankkal kötendő bármilyen szerződés, vagy ügylet dokumentumait meg nem értik – közölte a VÉSZ kedden közleményben az MTI-vel.

A szervezet a CIB “rágalmazó híresztelésének” nevezte, hogy a bank rablási kísérletnek minősítette a VÉSZ korábbi akcióját, és jelezték: a továbbiakban “gondoskodnak arról”, hogy újságírók, civil szervezetek képviselői és jogászok is jelen legyenek az akcióknál. A tanúk saját belátásuk szerint felfedhetik inkognitójukat, ha akarják, de a hatóságok előtti tanúskodási kötelezettségüknek mindenképpen eleget fognak tenni – olvasható a közleményben.

A CIB Bank biztonsági szolgálata bankrablási kísérletnek minősítette a VÉSZ-nek a pénzintézet székházánál június 22-én tartott akcióját. Akkor bezárták a bankfiókot és értesítették a rendőrséget. A bank az akkori közleményében hangsúlyozta: hasonló esetekben így jár el a jövőben is.

A VÉSZ a bank vezérigazgatójának küldött levélben szólította fel a bankot arra, hogy  minden felvételt bocsásson a sajtó rendelkezésére a június 22-i akció első percétől az utolsóig.

Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta: az akció célja egybeesik azzal, hogy elérjék, a CIB Bank Zrt. fizesse ki a balatonlellei Yachtklub Hotel értékesítésében döntő szerepet játszó ATA Ingatlan Kft.-t. Másik ügyben, az épületbútorozást kivitelező GEPPETTO Bt.-nek megegyezés alapján a szerződéses összeg kisebb hányadát fizette meg a bank.

Az elnök szerint a bank szerződései és dokumentumai “tág teret engednek” a jogi trükközésnek. “Aktív módon szeretnénk tiltakozni az ellen a gyakorlat ellen, amely szerint sikeres lehet a munka ki nem fizetését célzó spekuláns trükközés jogvitának álcázása” – áll a közleményben.

Az aktivisták a bankfiókokban az alkalmazottakat arra kérik, hogy részletesen magyarázzák el nekik a szerződéses feltételeket, beleértve a különböző kapcsolódó dokumentumok – például üzletszabályzatok – apró betűs részeit is.

Az aktivisták a bankfiókban a sorszám birtokában várakoznak és semmilyen formában nem zavarják meg a bank ügyintézési rendjét. Azokat az ügyfeleket, akik a számlájukról pénzt akarnak kivenni, előreengedik. A közlemény szerint az akcióban résztvevők számát a bankfiók méretéhez igazítják.

A szervezet a tervezett akciókról levélben tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányságot is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.