“Szólítsatok csak Vilinek és Katinak”

“Szólítsatok csak Vilinek és Katinak” – ezzel az üzenettel indul első közös hivatalos külföldi látogatásának helyszínére, Kanadába Vilmos, Cambridge hercege és felesége, Katalin hercegnő.

Vilmos – Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorrendben – hitvese társaságában csütörtökön érkezik Nagy-Britannia egykori legnagyobb gyarmatára, de már jó előre tudatták ottani híveikkel, hogy semmiféle protokolláris kötöttségre nem tartanak igényt a személyes találkozók során.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap udvari forrásai szerint a hercegi házaspár egyértelművé tette, hogy szeretnék, ha az egyszerű kanadaiak nem törődnének a szigorú királyi etikettel, nem kell őket hivatalos címeiken szólítani, és ha valaki úgy tartja jónak, nyugodtan hívja őket csak “Willsnek” és “Kate-nek”.

A brit bulvársajtó – amikor Vilmosról és nejéről ír – rendszeresen e bevett angol beceneveken emlegeti a hercegi párt, de közvetlen beszélgetések során ez a lazaság nagyon kevesek – a legszűkebb baráti kör – kiváltsága. Az előírások szerint Vilmost először a “királyi fenség” címmel kell illetni, majd a beszélgetés során később már a “Sir” megszólítás is megteszi.

A The Sunday Timesnak egy udvari bennfentes azonban elmondta: Vilmos herceg és Katalin hercegnő elfogadja, ha valaki ragaszkodik e formaságokhoz, de “szemük sem fog rebbenni”, ha kanadai túrájuk során az ottani alattvalók egyszerűen keresztnevükön, sőt becenevükön szólítják majd őket. Annak is örülni fognak, ha az utca embere maga választ társalgási témát a látogatások helyszínein a velük folytatott cseverészések során.

Ez a megszokott brit királyi etikett komoly mértékű fellazítása.

II. Erzsébet királynőt, Vilmos nagymamáját – aki a mai napig Kanada alkotmányos államfője, jóllehet a hatalmas észak-amerikai ország 1867 óta független – minden esetben felségnek kell szólítani, és szigorúan tilos társalgást kezdeményezni vele; meg kell várni, hogy az uralkodó maga válassza meg a beszélgetés témáját.

Ugyancsak súlyos etikettsértés a királynő megérintése anélkül, hogy ő nyújtana kezet valakinek.

Bizonyos esetekben azonban már a 85 esztendős uralkodó is hajlandó elnézni az etikettvétségeket.

A brit sajtó annak idején szenzációként tárgyalta heteken át – és ma is rendszeresen visszaidézi -, hogy Barack Obama amerikai elnök felesége, Michelle – amikor az elnöki házaspár 2009-ben látogatást tett Londonban – egy meghitt pillanatban átkarolta II. Erzsébetet. A váratlan és súlyosan protokollsértő gesztus láttán minden jelenlévő csak levegő után kapkodott, és várta, hogy mi lesz – a királynő azonban mosolyogva, minden kényszeredettségtől mentesen “visszaölelte” vendégét, akivel udvari bennfentesek szerint azóta is meghitt baráti kapcsolatot ápol.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.