Nanotechnológia: Három éven belül jelenhetnek meg a gépeléssel tölthető laptopok

A nanotechnológiai kutatások fejlődésével három éven belül megjelenhetnek a billentyűzet használatával elektromos áramot termelő laptopok – közölték a melbourne-i RMIT egyetem kutatói, akik a piezoelektromosságban látják a megoldást.

A piezoelektromosság olyan elektromos jelenség, amelynek során bizonyos anyagokban nyomás hatására elektromos feszültség keletkezik. Ezen az elven működnek például a gázgyújtók.

Az Advanced Functional Materials című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint az ausztrál kutatók ezt a jelenséget ötvözték a mikroprocesszor gyártásnál alkalmazott vékonyfilm technológiával.

“Az ilyen nanotechnológiával készült piezoelektromos filmeket a futócipőkbe telepítve mobiltelefonok, billentyűzetbe építve pedig a számítógépek töltésére lehetne használni” – magyarázta Madhu Bhaskaran, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy a technológia finomításával olyan tartós áramforrásokat készíthetnek, amelyek a vérnyomás segítségével a szívritmus-szabályozókat is tölthetik.

A piezoelektromos filmek fejlesztése azonban még nem tart ott, hogy elegendő energiát termeljen a mai laptopok ellátásához. Ezzel a technológiával jelenleg csupán a kívánt energia egytizedét képesek előállítani. A következő lépés a hatékonyság növelése, amely – Bhaskaran szerint – három év alatt sikerülhet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.