Járdai “aranyásó” New Yorkban

Aranyat keres New Yorkban egy férfi négykézláb mászva a járdán, és nem eredménytelenül: két hét alatt ezer dollárnyi – 200 ezer forintnyi – volt a zsákmánya.

A hajdani aranyásókkal szemben a 43 éves férfi felszerelése csipesz, mivel a járdák repedéseiből piszkálja ki az aranyat és drágakövet. Nem érintetlen, természetadta nemesfémről és gyémántról van szó, hanem ember által elveszejtettről. Raffi Stepanian – ez az “ékszerhulladék-vadász” neve – a New York gyémántkerületének is hívott Manhattan gyalogjáróin csúszik-mászik.

A férfinak egyébként foglalkozásába vág a dolog, ugyanis aranyműves, csak éppen munkanélküli. Így viszont van munkája, ha a fizetség eléggé bizonytalan is: New York utcái nem aranyból vannak kikövezve, sem pedig gyémántból “kidrágakövezve”. Stepanian azonban nem panaszkodik.

“Lehet, hogy új aranylázat szabadítok el New Yorkban” – mondta a The Daily Telegraph című brit lapnak.

A férfi talált már fülbevalókat, nyakláncokat, arany óradarabkákat, platinát, gyémántot, rubint. A régi aranyásókhoz hasonló része is van munkájának: szitál. Eddig bő tíz kiló földet vitt haza, hogy átrostálja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.