Hétvégén emelik le az Iparművészeti Múzeum lanternájának másik felét

Az erős szél miatt a hétvégén csak az Iparművészeti Múzeum (IMM) életveszélyessé vált lanternatornyának felső harmadát lehetett leemelni; a 30 tonnás épületelem maradék részét ezért a június 25-26-iki hétvégén próbálják meg eltávolítani a szakemberek.

“Vasárnap szélvihar volt, ezért a daru automatikája letiltotta a munkát” – számolt be az MTI-nek hétfőn Lichter Tamás, az életveszély-elhárítási munkálatok vezetője. Mint a mérnök hozzátette, reményeik szerint ezúttal kedvezőbbek lesznek az időjárási feltételek, mert nagy szélben nem lehet sok tonnás épületelemeket leemelni a múzeum kupolájáról.

Lichter Tamás elmondása szerint eddig a lanternatorony mintegy harmadát, a felső gömböt távolították el a csúcsdísszel. A fennmaradt résznél ez nem jelent statikai problémát, éppen ellenkezőleg: az “stabilabb, mint volt”, hiszen 10 tonnával kisebb terhet kell viselnie – hangsúlyozta a szakember.

“Most fogjuk leemelni a legsúlyosabb darabot, amelyet mindenképpen egyben kell lehozni, mert lehetetlen a levegőben darabolni” – tért ki a következő hétvége feladataira Lichter Tamás. Mint elárulta, a rendelkezésre álló időt kihasználva az eddigieknél is pontosabb méréseket végeznek el abból a célból, hogy minden elemnél 10 tonnán belül maradjanak, máskülönben darut kellene váltani.

A szakembereket a torony bontása közben is érték meglepetések: “tudtuk, hogy az alsó rész ki van betonozva, de hogy a felső rész is egészen a csúcsdíszig, azt nem gondoltuk volna” – árulta el a mérnök, aki úgy véli, a forradalom harcai után, 1958-ban erősítették meg a szerkezetet 14-16 centiméteres vasbetonnal. “A Zsolnay gyár szabványai szerint nem szabadott volna teljesen kibetonozni ezeket az elemeket, hogy a lecsapódó pára megfagyva ne feszítse szét őket” – figyelmeztetett Lichter Tamás.

Az Iparművészeti Múzeum kupoláját lezáró, 11,5 méter magas lanterna már az 1930-as évekre rossz állapotba került, ezért akkor elemeinek csaknem felét kicserélték és a kilátótornyot vasbeton erősítéssel látták el. A lanternát a II. világháborúban, majd 1956-ban is több találat érte, mára pedig életveszélyes állapotba került: vasszerkezete jelentősen károsodott, ezért a mintegy 30 tonnás épületrész megdőlt az Üllői út irányába.

Mint Takács Imre, az IMM főigazgatója korábban elmondta, a lanternatornyot a helyreállítás után egy közeli parkban tervezik elhelyezni, mivel az ipartörténeti emlék statikailag már nem lenne visszaemelhető. A torony helyére ideiglenesen záróborítás kerül, de a múzeum az eredeti tervek szerint új anyagokból vissza szeretné majd építeni a lanternát.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.