Újratemették Iowában a második világháborúban Magyarországon eltűnt amerikai repülőst

Katonai tiszteletadással újratemették kedden Marvin J. Steinford repülő törzsőrmestert, aki a második világháborúban Magyarországon tűnt el.

Az episzkopális egyházi szertartás után Steinfordot 21 ágyúlövéssel búcsúztatták. A katonai végtisztesség megadása közben a temető felett egy B-52-es repülő húzott el. A szertartáson mintegy 100 ember vett rész, közük a lánya Rosa Ann, négy unokája és 10 dédunokája.  A felesége, aki 2005 óta tudott arról, hogy a hamvait megtalálták,tavaly októberben hunyt el.

Steinford 1945 március 24-én, Magyarország felett ugrott ki egy találatot kapott B-17-es bombázóból, a német és az orosz frontvonalak között. A 22 éves katona – akinek feladata a bombák kézi kioldása volt – bajtársaival együtt Berlin felé tartott az olaszországi Amendolából, amikor a gépét eltalálta a náci légvédelem. “Steiney” kiugrott, s 2004-ig csak sejteni lehetett, hogy mi történt vele.

Földi maradványait akkor találták meg, amikor a zirci második világháborús szovjet emlékművet kiköltöztették a belvárosból. Feltűnt, hogy a katonai temetőben az egyik koporsó más mint a többi, s a tüzetesebb vizsgálat megállapította, hogy az egy amerikai katona  holttestét rejti. A katonai azonosító jegyen Steinford neve állt. Az esetről értesítették a budapesti amerikai nagykövetség katonai attaséját.

Larry Greer, a Pentagonnak a hadifoglyok és az eltűntnek nyilvánítottak ügyeiért felelős osztályának szóvivője szerint a lelet nyomán tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok, Magyarország és Oroszország között – mivel az amerikai katonára magyar területen ugyan, de egy szovjet hadisírban találtak rá. Az egyeztetések kétszer is megszakadtak, végül Moszkva 2008-ban engedélyezte Steinford exhumálását.

Alig néhány nappal a megegyezés után amerikai szakértők nyolc zsákban a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumba szállították a maradványokat, ahol a vizsgálat megállapította, hogy Steinford hamvai összekeveredtek egy szovjet katonáéival. Az elkülönítéssel és a néhai törzsőrmester maradványainak hivatalos beazonosításával 2010 októberére végeztek.

A második világháborúban 73 ezer amerikai katonát nyilvánítottak eltűntnek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.