Kötelező minimumszolgáltatás lehet megfizethető áron az internet

A hírközlést felügyelő hatóság hatáskörét és a médiával kapcsolatos törvényeket is módosítja Rogán Antal és Puskás Imre fideszes képviselők önálló indítványa az eges hírközlési tárgyú törvények módosításáról, amelynek általános vitáját kedden kezdte meg a Ház.

Előterjesztői expozéjában Rogán Antal (Fidesz) azt mondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által lefolytatott széleskörű, több mint fél éven át tartó társadalmi vitában kialakított javaslat azért lett önálló képviselői indítványként beterjesztve, mert arról bizonyos egyeztetéseket még le kell folytatni a kormányzattal.

Hozzátette: az uniós direktívák változását is követő javaslat jelentős változtatásokat foglal magában a hatáskörök tekintetében: a rendeletalkotás mellett a frekvenciagazdálkodás és az előfizetői jogok gyakorlása is a hírközlést felügyelő hatósághoz kerül. Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a rendeletalkotás jogának átruházása közvetlenebb kapcsolatot tesz lehetővé a szabályozó és a szabályozott között.

Rogán Antal a tartalmi módosítások között elmondta: a javaslat a fenntartható infrastruktúra alapú versenyt azzal is ösztönözné, az a cég, amely például telefon- és internetszolgáltatást is nyújt, annak külön-külön is biztosítani kell ezek infrastruktúrájához való hozzáférést.

Mint mondta, az előterjesztés fogyasztóvédelmi szabályokat is tartalmaz, a minimumszolgáltatások közé pedig beemeli az internet megfizethető áron való biztosítását. Azt is közölte: az előterjesztés 24 hónapban maximálja a hűségidőt.

Az előterjesztés médiatörvényeket érintő részével kapcsolatban Rogán Antal azt mondta: a gyűlöletkeltő és kirekesztő tartalmak tiltásánál a csoportok és közösségek mellől törli a személyek sértésének tilalmát, ez ugyanis okot adott a félreértésre.

A sajtótermékek nyilvántartásának egyszerűsítéseként a módosítás értelmében a sokszorosítással kapcsolatos adatokat nem kell közzétenni az impresszumban.

Bővülne a 30 napos médiaszolgáltatás lehetőségének köre – mondta Rogán Antal. Akkor is élhet ezzel egy frekvenciahasználó, ha bizonyítani tudja, hogy az általa használt hullámhossz más szolgáltatót nem zavar.

A képviselő elmondta azt is: a tartalomra vonatkozó panaszok, eljárások miatt csak a közzétételtől számított három hónapon belül kezdeményezhető eljárás, míg a hatóság hivatalból egy éven belül indíthatná ezt el.

Rogán Antal beszélt a rádiókra vonatkozó 35 százalékos zenei kvótáról is, amely a módosítás értelmében egy éven belül értelmezendő, ám a képviselő rámutatott: más szabályozás nem változott, így azt a szolgáltatók nem játszhatják ki.

A politikus elmondta: szigorításokat is tartalmaz az előterjesztés, a kiskorúakra káros tartalmak esetében a műszaki megoldások alkalmazásának szükségességét a műsorterjesztőkre is kiterjeszti.

Hozzátette: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) fizetendő díjak és bírságok a módosítás értelmében adók formájában behajtható köztartozásnak minősülnek, a behajtás gyorsítása érdekében. A képviselő hangsúlyozta: a bírságolással kapcsolatban számos garanciát tartalmaz a törvény, a többi közt az arányosság elvének érvényesítését.

Elmondta azt is: javaslata értelmében a frekvencia-pályázatokon a jövőben nem indulhatna az, akinek tartozása van az NMHH Médiatanácsa felé.

A médiatanács elnökének kártalanításával kapcsolatos javaslata kapcsán azt mondta: magáncégeknél és más állami tisztségek esetében is van arra példa, hogy ahol a vezető elhelyezkedését tiltja a jogszabály, ezért kártalanítást nyújt. A médiatanács elnöke esetében ez a tiltás egy évre szól.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.