Caravaggio eddig ismeretlen képét azonosították

Caravaggio korábban nem ismert művét azonosították szakemberek egy magángyűjtemény darabjai között, a festmény hamarosan megjelenik egy könyvben.

A művészről úgy tartják, megváltoztatta a nyugati festészetet, teljesen új megközelítést használt a fények és a formák alkalmazásával. Mindössze 38 évet élt, munkásságát alig ötven kép jelzi. Szakemberek most mégis úgy vélik, eggyel bővülhet alkotásainak sora, a “rejtett” Caravaggiót egy magángyűjteményben fedezték fel – írta meg a The Guardian című brit lap internetes kiadása (www.guardian.co.uk).

A Szent Ágostont ábrázoló olajfestményt kifejező, érett munkaként jellemezték, amelynek születését az 1600 körüli évekre teszik. A nagyközönség a Yale Egyetem gondozásában megjelenő könyvben találkozhat először a korábban soha nem látott alkotással.

“Ami egy XVII. századi ismeretlen festő művének tűnt, arról a restaurálás után kiderült, valójában milyen értékeket rejt” – fogalmazott Sebastian Schütze, a Bécsi Egyetem művészettörténet-professzora, a Caravaggio és követői Rómában című kiadvány egyik társszerzője. Szakértők szerint a festmény illik Caravaggio 1600 körüli stílusába, amely akkoriban szoborszerű és monumentális, valamint érzelemdús volt.

A kép eredetét végül sikerült Caravaggio egyik legjelentősebb római patrónusához, Vincenzo Giustinianihoz visszavezető, a mecénás 1638-as leltárában szerepel egy ugyanilyen méretű – 120-szor 99 centiméteres – Szent Ágoston-festmény. Az alkotás a XIX. századig maradt a Giustiniani-gyűjteményben, akkor eladták.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.