MSZP-kongresszus – összefoglaló, kormány-reakció

Gyurcsány: Szili elment, a szilizmus megmaradt
Gyurcsány Ferenc azt mondta a szocialisták szombati kongresszusán, hogy bár Szili Katalin távozott, “a szilizmus megmaradt az MSZP-ben” – tudta meg az MTI.

Az MTI úgy értesült: Gyurcsány Ferenc – aki Mesterházy Attila és Kiss Péter után szólalt fel – beszédében nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi “szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár” a Gyurcsány-kormányban, az utóbbi pedig “sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter”. Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak, míg Puch Lászlót állítólag azzal vádolta, megpróbált valakit rávenni, hogy “egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon”.

A volt kormányfő ezután megkérdezte, a küldöttek közül ki akar részt venni a pártszavazáson, amelyet az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezett, majd azt állapította meg, hogy a küldöttek nagyjából 80 százaléka felemelte a kezét, az elnökség első sorokban ülő tagjai azonban nem – mondta az MTI-nek Gyurcsány Ferenc névtelenül nyilatkozó támogatóinak egyike.

[pullquote]

Szijjártó: az embereket nem érdeklik a múlt szereplőinek vitái

A miniszterelnök szóvivője szerint az emberek tavaly lezárták a múltat, az pedig már nem érdekli őket, hogy ennek a múltnak a szereplői hogyan és miről vitatkoznak egymással.

Szijjártó Péter így reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében az MSZP politikusainak szombati nyilatkozataira.

A szocialista párt a nap folyamán kongresszust tart, ahol az elnökség javaslata alapján az MSZP kívánatos szövetségi politikájáról és szervezetéről mondhatják el véleményüket a küldöttek.

A rendezvény előtt Mesterházy Attila MSZP-elnök bejelentette: pártja népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a rendezvényre érkezőben újságíróknak arról beszélt, biztos abban, hogy a kongresszus után is a szocialista párt tagja marad.

[/pullquote]

 

Mesterházy: erős és egységes baloldalra van szükség

Egy erős és egységes baloldal fontosságáról szólt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt szombati kongresszusa elején elmondott beszédében – közölte Török Zsolt szóvivő újságírókkal az eseménynek helyt adó SYMA csarnokban.

Mesterházy beszédében kiemelte, mindent megtesz az erős és egységes baloldal fenntartása érdekében, hiszen szerinte csak így lehet leváltani az országot “tönkretevő” kormányt – mondta a szóvivő.

Kiemelte: a szocialista párt reális alternatívát kínál a kabinettel szemben, emellett egyszerre képviseli a leszakadt, hátrányos helyzetben élőket és azokat, akiknek fontos a szabadság és az alkotmányos jogok.

A pártelnök emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt több elemző az MSZP széthullását jósolta, ezzel szemben a párt a legfrissebb felmérések szerint 28 százalékra tudta emelni támogatottságát a biztos pártválasztók körében. Mesterházy Attila szerint ezt részben a szocialista párt társadalmi kapcsolatainak újjáépítésével sikerült elérniük.

A szóvivő tájékoztatása szerint a küldöttek a Himnusz eléneklésével kezdték a kongresszust, majd a pártelnököt követően a platformok vezetői és a küldöttcsoportok kapnak szót.

Török Zsolt elmondta: Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés vezetője egy olyan karakteresen baloldali néppárt szükségességét hangsúlyozta, amely nem tagadhatja meg a liberalizmust. A volt kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: a “baloldaliság nem lehet egyenlő az osztogatással”, szavai szerint esélyteremtésre, az igazságosságra törekvésre, a szabadság iránti vágyra és szolidaritásra kell építeni.
Török Zsolt tájékoztatása alapján a 436 küldöttből több mint 360-an érkeztek meg a kongresszus kezdetére, így a testület határozatképes. A szóvivő szerint az MSZP tagjai közül sokan mondták azt, hogy “hagyjátok már abba”, a többség azonban egyértelműen úgy véli, szükség van “megfelelő mederben lefolytatott vitára”. Kérdésre válaszolva megjegyezte továbbá, hogy a mellőzését nyílt levélben kifogásoló Kósáné Kovács Magda, a párt korábbi európai parlamenti képviselője azért nem kapott meghívást, mert a kongresszuson a párt alapszabálya  csak a tanácskozási jogú meghívottak, valamint a küldöttek, illetve egyéb tisztségviselők vehetnek részt.

A kongresszuson elsőként az Orbán-kormány tevékenységét bíráló politikai nyilatkozatról szavazhatnak. Az MSZP elnöksége ezenkívül azt javasolja, vitassák meg, olyan baloldali néppárt maradjon-e az MSZP, amely nyitott a szövetségkötésre minden demokratikus ellenzéki erővel, vagy “oldják fel” az MSZP-t egy liberális és konzervatív értékrendet valló embereket is magában foglaló demokrata pártban. Emellett a kongresszus napirendjére veszik, hogy vezérelvű, vagy a demokratikus működést megtartó, alulról felfelé szerveződő párt legyen az MSZP. Az elnökség ezekről a kérdésekről is határozatot fogadtatna el.

 

Tóbiás: az MSZP nem a múltjával foglalkozik

Az MSZP frakcióigazgatója szerint pártja nem a múltjával foglalkozik, sokkal inkább azzal a feladattal, ami “a felelőtlen, igazságtalan Fidesz-kormány leváltását eredményezi”.

Tóbiás József ezt a miniszterelnök szóvivőjének szombati közleményére reagálva közölte az MTI-vel. Szijjártó Péter a szocialista párt kongresszusával összefüggésben azt írta: az emberek tavaly lezárták a múltat, az pedig már nem érdekli őket, hogy ennek a múltnak a szereplői hogyan és miről vitatkoznak egymással.

Az MSZP frakcióigazgatója szerint Szijjártó Péter téved, amikor azt állítja, hogy az emberek döntöttek és lezárták a múltat, mert – mint írta – éppen most tüntetnek a rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjasok annak érdekében, hogy “a jelen legalább olyan jövőt eredményezzen, amilyen a múltban volt, de mindenképpen jobbat, mint amilyet az Orbán-kormány kínál számukra”.

“A miniszterelnök szóvivője nem először beszél ostobaságokat, véletlenül vagy tudatosan” – fogalmazott Tóbiás József, hozzátéve, hogy “ma a Fidesz támogatása, amelyről az emberek döntöttek, a múlt”, a jövő kérdése pedig az, hogy miként lehet kivezetni az országot abból “a tragikus helyzetből”, amelybe Orbán Viktor vezette. Az MSZP ezzel foglalkozik – közölte.

 

Nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozta meg magát az MSZP

A szocialista párt kongresszusa szombaton olyan nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozta meg az MSZP-t, amely a politikai és szervezeti önállóság tiszteletben tartásával sokszínű, érték- és programalapú szövetségkötésre készül az Orbán-kormány leváltásában érdekelt pártokkal, mozgalmakkal és civil szervezetekkel. Rögzítették továbbá, hogy az MSZP nem vált nevet. A testület emellett kétharmados többséggel úgy döntött: felkéri a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformot, hogy fontolja meg pártszavazási kezdeményezésének visszavonását. A volt miniszterelnök azt mondta, megfontolják, de arról is beszélt, hogy bár a kongresszuson kisebbségbe kerültek, azon kell dolgozni, “hogy a kisebbségből többség legyen”.

Mesterházy Attila pártelnök a testület ülését követően hangsúlyozta: a 94 százalékos támogatottsággal elfogadott határozat értelmében nem az MSZP-n belül akarják integrálni az Orbán-kormánnyal elégedetlen liberális és konzervatív embereket, ugyanakkor minden olyan szövetségre hajlandók, amelynek eredményeként 2014-ben le tudják váltani a kormányt.

Azt mondta: örül, hogy az elmúlt hetek vitái után lényegében konszenzusra jutottak, és beteljesült az Egység Magyarországért elnevezésű kongresszus mottója. Hozzátette: a titkos voksoláson több mint háromszáz küldött közül csak 15-en szavaztak nemmel, ennél pedig a Demokratikus Koalíció tagjai jóval nagyobb számban voltak jelen, vagyis többségük ugyancsak egyetértett a határozattal, amelyet Gyurcsány Ferenc újságíróknak nyilatkozva jó kompromisszumnak nevezett, kiemelve: fontos volt számukra, hogy az MSZP nyitott baloldali pártként határozza meg magát, és ne akarjon balra fordulni.

Az elfogadott dokumentum kimondja, hogy az MSZP az európai szociáldemokrácia értékei alapján a kor kihívásainak megfelelő, progresszív, felelős, modern baloldali politikát akar folytatni, és továbbra is Magyar Szocialista Párt néven kíván működni.

A határozatban a kongresszus felszólítja az alapszabály-szerkesztő bizottságot, tegyen javaslatot arra, hogy a szigorúbb etikai normákat érvényesíthessék, a párt gazdálkodása átláthatóbb, működése hatékonyabb legyen, valamint tegye lehetővé, hogy szigorúbban szabályozzák az összeférhetetlenséget, illetve hogy biztosítsák a párttagok és szimpatizánsok aktívabb részvételét. Mindez Gyurcsány Ferenc szerint nagyobb részt egybeesik a Demokratikus Koalíció céljaival.

Ugyanakkor a határozat arra hívja fel a szocialista párt tagjait, szervezeteit és testületeit, hogy határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik veszélyeztetik az MSZP egységét és választói megítélését, valamint rögzíti, hogy a magánvélemények nyilvánosság előtti megfogalmazását, a nyilvánosságon keresztül megvívott személyes vitákat súlyos etikai vétségnek tekintik.

Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy a kongresszus ellenszavazat nélkül fogadta el az Orbán-kormány elmúlt évét bíráló politikai nyilatkozatot. Eszerint a kormány “antidemokratikus, nemzet- és társadalomellenes politikája (…) kilátástalanságba és bizonytalanságba kergeti az embereket, és veszélybe sodorja Magyarország jövőjét”, intézkedései nyomán pedig demokratikus, gazdasági és szociális válság alakult ki.

Nem volt ugyanakkor egyetértés a Gyurcsány-platform pártszavazási kezdeményezésének megítélésével kapcsolatban. Végül a küldöttek kétharmada támogatta azt a sajtóértesülések szerint Baja Ferenc által felvetett javaslatot, amely az egyebek mellett közvetlen pártelnökválasztást szorgalmazó népszavazási kezdeményezése visszavonását kérte a Demokratikus Koalíciótól.

Gyurcsány Ferenc a kongresszust követően elmondta: meglepte a javaslat, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voksolás kiírását, s ez így is történt. A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most “valakik nem akarják betartani”, ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését. A választmány korábbi döntése alapján a pártszavazás jövő szerdán kezdődne, azaz a Demokratikus Koalíciónak három napja maradt a döntésre.

A volt kormányfő ismét megerősítette: támogatóival együtt marad a szocialista pártban. Szerinte jelenleg az MSZP tizenöt tagú elnökségéből legfeljebb ketten, a megyei elnökök közül hárman-négyen állnak mellette, míg a frakcióban, “ha megfeszítik magukat”, tíz fölé kerülhet azoknak a száma, akik egyetértenek vele. Ugyanakkor úgy fogalmazott: “a kongresszuson egyharmad, a párttagoknak talán a fele” támogatja, majd megjegyezte, azért kell dolgozni, hogy a kisebbségből többség legyen.

Mesterházy Attila pártelnök kérdésre válaszolva úgy reagált a volt miniszterelnök szavaira: nem rúgták fel a megállapodást, a kongresszus az MSZP legfőbb döntéshozó fóruma, mégse kötelező érvényű határozatot, hanem udvarias kérést intéztek a Demokratikus Koalícióhoz.

Gyurcsány Ferenc emellett azt is ismertette, hogy a kongresszuson nem született olyan határozati javaslat, amely arra kérte volna, hogy hozza nyilvánosságra azoknak a nevét, akik feltételezése szerint kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én került napvilágra, amikor a Magyar Rádió részleteket közölt belőle. A beszéd a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el, de azt máig nem tudni, ki készítette és ki szivárogtatta ki a hangfelvételt. A felvételen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök többek között azt mondta: “Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.