Megkezdődött a kisvárdai színházi fesztivál

Tizennyolc színtársulat mintegy negyven előadását láthatja a közönség a Magyar Színházak XXIII. Kisvárdai Fesztiválján, melynek ünnepélyes megnyitóját péntek este tartották a szabolcsi kisváros várszínházában.

A június 17-től 25-ig tartó programsorozaton szinte minden határon túli kőszínház képviselteti magát. A társulatokat és a közönséget Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere köszöntötte, míg Orbán Viktor miniszterelnök levélben üdvözölte a jelenlévőket.

Vinnai Győző megyei kormánymegbízott beszédében méltatta a színházi fesztivált, kiemelve, hogy a város már 1989-ben felismerte a három határ közelségét, illetve a kultúra nemzetmegtartó szerepét. A megnyitót követően a temesvári Csiky Gergely Színház Ahogy tetszik című darabját tekinthette meg a közönség.

Az előadásokat és a szakmai programokat idén a délutánokra és az estékre sűrítettük a fesztivál ideje alatt – mondta el Nyakó Béla fesztiváligazgató az MTI-nek. Hozzátette: idén kevesebb támogatást kapott a rendezvény, így egy játszási helyszín elmaradt, a stúdió előadások pedig éjfélre kerültek be a Művészetek Házába. A fesztiválon bemutatott darabokat Erdélyből Ungvári-Zrínyi Ildikó, Felvidékről Hizsnyan Géza, Délvidékről pedig Kovács Lázár válogatta az aktuális évad legjobb előadásaiból.

A kisvárdai színházi fesztivál szombati napját a délvidéki magyar színházak nyitják: előbb a szabadkai Népszínház Magyar Társulata tolmácsolásában az Eastwicki boszorkányokat, majd az újvidéki Vajdasági Tanyaszínház előadásában A falu rosszát láthatja a közönség.

A Vajdaságot mellettük a szintén szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház képviseli. Szlovákiából a kassai Thália Színház, a komáromi Szevasz Vándorszínház és a Jókai Színház érkezik Kisvárdára.

dén Erdélyből várják a legtöbb társulatot a színházi fiesztára: a csíkszeredai Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, a nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház mellett Marosvásárhelyről az Akadémiai Műhely és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata egyaránt fellép. Sepsiszentgyörgyről az M Stúdió és a Tamási Áron Színház, Szatmárnémetiből az Északi Színház Harag György Társulata, illetve Kézdivásárhelyről a Városi Színház társulatának művészei szórakoztatják a kisvárdai közönséget.

Az ünnepélyes díjátadót június 25-én rendezik, ezt követően az Orlai Produkciós Iroda Esőember (Rain Man) című előadását láthatja a közönség a Várszínpadon. A fesztivál kísérőprogramjai között gyermekelőadások, az újvidéki Bakos Árpád és zenekarának fellépése, valamint A Színház Zenéje című koncert szerepel.

A Flórián téren igazi “fesztiválfalut” alakítanak ki a szervezők: lesz népművészeti és kézműves kirakodóvásár, Régi ízek szabadtűzön címmel gasztronómiai bemutatók tájjellegű ételekkel. Emellett Hajnal Mihály grafikus-festőművész alkotásaiból, valamint Napról napra címmel a fesztivál legjobb pillanataiból is kiállítást rendeznek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.