Nemzeti gyásznap – Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg a Vértanúk terén (képek)

Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg csütörtök reggel a Parlament épülete melletti Vértanúk terén. A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A katonai tiszteletadással zajló rendezvényen a közjogi méltóságok mellett koszorút helyeztek el a diplomáciai testület képviselői, Wellmann György, a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője, Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája.

A rendezvényen ugyancsak fejet hajtottak a Nagy Imre Alapítvány és Társaság, az 56-os civil szervezetek képviselői is.

A mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének évfordulóján a Vértanúk terén szabadtéri filmvetítésekkel várják a megemlékezőket; egyebek mellett Bereményi Géza Szabadság tér 56 című filmjét is levetítik.

Jánosi Katalin a csendes megemlékezés után újságírók előtt arról beszélt, hogy nagyon nehéz feldolgozni a több mint fél évszázada történteket, elfelejteni pedig soha nem lehet.

A rendezvényre szóló meghívó emlékeztet arra, hogy a több évtizedes gyász után, 1989. június 16-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és a jeltelen sírba temetett áldozatok valódi megnyugvásra lelhettek. Az esemény jelképezi a hazugság erőszakos, évtizedekig tartó hatalmának megszűnését, az igazság és a szabadság eszményeinek érvényre jutását. Az újratemetés méltó szimbóluma a rendszerváltozás igényének és a demokratikus Magyarország létrejöttének.

A Nagy Imre-perben elítélték és 1958. június 16-án kivégezték a néhai miniszterelnökön kívül Gimes Miklós újságírót és Maléter Pál honvédelmi minisztert. A vád egyebek mellett a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés volt. Szilágyi Józsefet, Nagy Imre miniszterelnöki titkárságvezetőjét egy külön perben ítélték halálra, és 1958 áprilisában kivégezték. A perben vádlott volt Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere is, aki a börtönben, miután éhségsztrájkba kezdett, máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1957 decemberében.

A Nagy Imre-per áldozatait 1989. június 16-án újratemették, a budapesti Hősök terén tartott megemlékezés után a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában helyezték őket örök nyugalomra.

 

Évforduló – Megemlékezés – Nemzeti gyásznap
Budapest, 2011. június 16.
Orbán Viktor miniszterelnök koszorút helyez el Nagy Imre szobra előtt az V. kerületi Vértanúk terén, a volt miniszterelnök és mártírtársai 1989-es újratemetésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Évforduló – Megemlékezés – Nemzeti gyásznap
Budapest, 2011. június 16.
A katonai díszzenekar tagja trombitán játszik Nagy Imre szobra előtt az V. kerületi Vértanúk terén, a volt miniszterelnök és mártírtársai 1989-es újratemetésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Évforduló – Megemlékezés – Nemzeti gyásznap
Budapest, 2011. június 16.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter (j) és Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés korelnöke Nagy Imre és mártírtársai 1989-es újratemetésének évfordulója alkalmából elhelyezi a kegyelet virágait a volt miniszterelnök sírjánál, a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál.
MTI Fotó: Földi Imre

Évforduló – Megemlékezés – Nemzeti gyásznap
Budapest, 2011. június 16.
Nagy Imre sírja a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. Országszerte tartanak megemlékezéseket a volt miniszterelnök és mártírtársai 1989-es újratemetésének évfordulója alkalmából.
MTI Fotó: Földi Imre

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.