Fokozott rendőrségi védelem a tiszavirágnak a Tiszán és a Tisza-tavon

A Tisza élővilágának védelmét ellátó vízi rendőrség a napokban kiemelt figyelmet fordít a védett állatfajok közül a tiszavirág nevű kérészfajra, amelynek tömeges rajzása jelenleg zajlik a folyón – közölte a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerdán az MTI-vel.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) természetvédelmi értékét az idevágó rendelet melléklete kétezer forintban állapította meg egyedenként, ezért az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos. A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztításuk, tekintettel arra, hogy e faj napjainkra csak a Tiszán illetve egy-két mellékfolyóján található meg.

Busi László kapitányságvezető tájékoztatása szerint amennyiben a befogott, begyűjtött példányok összértéke a 20 ezer forintot meghaladja, akkor a lopás bűncselekménynek számít. Ha az elkövető a rovarok telepét ássa fel, és akár több tízezer példányt is elpusztíthat, ebben az esetben a természetkárosítást követ el.

Ennek megelőzése céljából a vízi rendőrök a kapitányság területén adatgyűjtést végeznek a Tiszán rendszeresen tartózkodó személyek – komposok, kikötősök, hajósok – között arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Így a különleges és látványos jelenség időpontja behatárolható, és ekkor a rendőrök fokozott járőrszolgálatot teljesítenek az érintett területeken.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.