Mozdonyvezetők – Sztrájkot hirdettek a mozdonyvezetők és a BKV járművezetői

Figyelmeztető sztrájkot tartanak a mozdonyvezetők és a BKV járművezetői, valamint a dél-dunántúli Volán-buszvezetők június 29-én.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción, csütörtökön a Kossuth téren bejelentette: szervezetük június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről.

A bejelentéshez csatlakozott a Várositömegközlekedés Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is, Gulyás Attila elnök bejelentette, hogy június 29-én üzemkezdettől két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a BKV-nál dolgozó járművezetők, és ha ez eredménytelen lesz, akkor július 7-én folytatják a munkabeszüntetést.

A mozdonyvezetőkkel egy időben tart sztrájkot a Volán-társaságok dolgozóit tömörítő dél-dunántúli  Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) is – mondta Dobi István, a szervezet vezetője.

A Kossuth téren csütörtökön tartott demonstráción a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakoztak a mozdonyvezetők, megmozdulásukhoz csatlakoztak a BKV, a Volán-társaságok járművezetőit tömörítő szakszervezetek is.

A demonstráción Velkei Béla mozdonyvezető hangsúlyozta, hogy  a kormány meg akarja szüntetni a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjat, úgy változtatja meg a Munka törvénykönyvét, hogy nem egyeztet, felszámolja a szociális párbeszédet. A szakszervezetek követelik a tárgyalást és a társadalmi párbeszédet, az arroganciát visszautasítják – hangsúlyozta Velkei Béla.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a demonstráción kiemelte, hogy a kormány politikája sérti a mozdonyvezetők érdekeit, hiszen szerzett joguk, a korkedvezmény ellensúlyozta a kedvezőtlen munkakörülmények egészségkárosító hatását. A korkedvezmény megszűnése esetén 12 évvel többet kellene dolgozniuk a mozdonyvezetőknek, és a 60 év feletti mozdonyvezetők már nem felelnének meg a szigorú foglalkoztatás-egészségügyi követelményeknek – húzta alá a szakszervezeti vezető. Hozzátette: a magyar mozdonyvezetők azt szeretnék, ha nem születne döntés a kormány és a szakszervet közötti érdemi egyeztetés nélkül. Egyben követelte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a korkedvezménnyel és a korengedménnyel kapcsolatos elképzeléseit.

Leszek Mietek, az Európai Mozdonyvezetők Szakszervezetének alelnöke is kifogásolta az egyeztetés hiányát, és diktatúrának nevezte, ha a kormány nem tárgyal a munkavállalók képviselőivel. Szerinte a kormány a vasút biztonságát veszélyezteti a mozdonyvezetők korkedvezményes nyugdíjának eltörlésével.

A demonstráción részt vevő Borsik János, az Autonómok elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a mozdonyvezetők követelése megalapozott, jogos és indokolt. Rámutatott arra, hogy tüntetésekhez, demonstrációkhoz, sztrájkhoz vezet, ha a kormány nem tárgyal országos és helyi szinten.

A demonstráció ideje alatt a Mozdonyvezetők Szakszervezetének küldöttsége Kiss László elnök vezetésével petíciót és a mozdonyvezetők munkáját bemutató filmet adott át a parlamenti pártok frakcióit képviselőknek.

Józsa István szocialista képviselő a petíció átvételekor elmondta: hétfőn olyan törvényt fogadott el a Fidesz többségű parlament, amely mindenkit bizonytalanságba hoz, ezen egyedül az összefogás segíthet.

Korozs Lajos, az MSZP országos elnökségi tagja a petíció átvételekor úgy vélekedett, hogy Magyarországon nincs társadalmi egyeztetés, a kormány erőből politizál. Korábban a jelenlegi kormány azt mondta, nincs szükség a nyugdíjrendszer átalakítására, mert működőképes és finanszírozható nyugdíjrendszert hagyott hátra a Bajnai kormány. Ha mégis erre a lépésre kényszerülnek, akkor ezt a helyzetet a mostani kormány idézte elő az egykulcsos személyi jövedelemadóval, a kilátástalan gazdaságpolitikával és a nem létező foglalkoztatáspolitikával – fejtette ki Korózs Lajos.

A Fidesz frakciójának nevében Krakkó Ákos sajtófőnök vette át a petíciót, és ígéretet tett arra, hogy továbbítja a mozdonyvezetők kérését.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a petíció átvételekor elmondta: az alkotmány hétfői módosítása lehetővé teszi, hogy bármely szakmában bármikor a korkedvezményes nyugdíjat vissza lehet venni. Álláspontjuk szerint a szociális konzultációnak két formája – az Országos Érdekegyeztető Tanács és a népszavazás – létezik, és emlékeztetett arra, hogy az LMP a munkavállalói jogok védelme érdekében népszavazást kezdeményezett.

Bartha Szilvia, a Jobbik képviselője azt ígérte, hogy átnézik a petíciót, és reagálnak rá.

Kiss László elnök a demonstráción bejelentette, hogy a KDNP képviseletében nem vette át senki a petíciót, megkeresésükre azt a választ kapták, hogy csoportos rendezvényen vannak.

A Mozdonyvezetők Szervezete a petíciót és a munkájukat bemutató filmet minden országgyűlési képviselőhöz is eljuttatta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.