Járvány – Mégis csírák okozhatják a hasmenésjárványt

A pünkösdi ünnepek előtt némelyest fellélegezhet Németország.

Péntek délelőtt hivatalosan megerősítették, hogy enyhült a hasmenésjárvány, egyre kevesebb új megbetegedést regisztrálnak. Ennek nyomán a hatóságok úgy döntöttek, hogy ismét zöld jelzést adnak az észak-németországi uborka, paradicsom és saláta fogyasztásához.

A fertőzés terjedéséért az említett nyers zöldségek mellett felelősnek tartott növényi csírák fogyasztását azonban továbbra sem ajánlják. A hatóságok ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az alsó-szászországi Uelzen körzetében lévő biokertészetben termesztett csírák több fertőzéses megbetegedést okozott. Nem sokkal később Düsseldorfban bejelentették: az észak-rajna-vesztfáliai egészségügyi illetékesek első ízben mutattak ki EHEC-baktériumot egy szeméttárolóban talált, felbontott csomagú növényi csírán.

Péntek délutáni, hivatalosan még meg nem erősített hírek szerint a járvány halálos áldozatainak száma 31-re emelkedett. A betegek közül változatlanul több mint 700-an vannak életveszélyben, esetükben fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. A veszélyes és rendkívül agresszív baktérium több beteg esetében súlyos idegrendszeri károsodást okozott.

Reinhard Burger, a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője pénteki sajtóértekezletén közölte, hogy az uborka, a paradicsom és a saláta fogyasztásának közvetett “zárlatát” feloldották. Ez azonban nem vonatkozik a növényi csírákra. Az intézet vezetője utalt arra: a bienenbütteli üzemben termesztett csíra értékesítési útját követve, illetve a fertőzött személyeket kikérdMódosítezve arra a megalapozott következtetésre jutottak, hogy a járvány terjedéséért nagy valószínűség szerint a növényi csíra felelős. Az illetékesek több mint 100 fertőzött beteggel konzultáltak, és közülük mintegy 20 a megelőző napokban csírát fogyasztott.

Az intézetvezető azt azonban elismerte, hogy mindezt laboratóriumi vizsgálattal – közvetlenül – nem sikerült bizonyítani. A düsseldorfi hatóságok néhány órával később viszont azt közölték, hogy a fertőzést okozó baktériumtörzset teljes bizonyossággal kimutatták egy Bonn mellett élő család szeméttárolójában talált csírán. A család három tagja közül kettő a bienenbütteli üzemből származó növényi csírát fogyasztott, és mindketten fertőzéses hasmenésben betegedtek meg.

A német egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy minden tekintetben továbbra is nagyfokú elővigyázatosságra, illetve a higiéniai szabályok fokozott betartására van szükség. “A járvány még nem ért véget” – fogalmazott a Robert Koch intézet vezetője.

A németországi gazdák szövetsége üdvözölte, hogy az uborka, a paradicsom és a saláta immár nem szerepel a fogyasztásra nem ajánlott élelmiszerek listáján. Az első gyorsfelmérés szerint azonban az emberek többsége néhány napot vár még inkább, mielőtt újból minden aggodalom nélkül hódolna korábbi étkezési szokásainak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.