Tudomány: A PINK1 fehérje hiánya indítja el a szívelégtelenség folyamatát?

Kanadai kutatók nagy jelentőségű fölfedezése, hogy egy különleges fehérje hiánya okozhatja a szívizomsejtek anyagcseréjének romlását, ami szívelégtelenséghez vezet.

Ha az állatkísérletek eredményeit emberen végzett vizsgálatok is megerősítik, új gyógyszer kifejlesztésével ennek a súlyos kórképnek a kezelésére újszerű lehetőség nyílhat.

Amikor az utolsó évtizedben a kutatók olyan fehérjetermészetű anyagot találtak a szövetekben, amely védi a legkülönbözőbb sejteket a működési zavartól, azt angol nevének betűszavával PINK1 névre keresztelték. Fontosságát először az idegrendszerben figyelték meg.

A PINK1 az idegrendszer vizsgálata során a Parkinson kórban szenvedőknél került a reflektorfénybe. Torontóban Filio Billia és munkatársai viszont fölfedezték, hogy ez a fehérje létfontosságú az egészséges szívműködéshez is. A szívizom sejtjeit az oxidatív károsodástól védi a PINK1 és ezzel gátolja azt a folyamatot, melynek következménye a szívelégtelenség megjelenése.

A munkacsoport eredményeit ismertető közlemény a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában jelent meg. A szakemberek kimutatták, hogy ennek a fehérjének a mennyisége a végstádiumban lévő, keringési elégtelenségben szenvedő betegek szívizmában rendkívüli mértékben lecsökken.

A kutatók eredményei igazolták, hogy a PINK1 hiányának következménye, hogy a szívizom sejtek kevesebb energiát tudnak termelni, ezért a szív teljesítménye kifejezetten romlik. Emiatt az izomsejtek egy része elpusztul, amit a megmaradó szívizomzat sejtjei túlmunkával igyekeznek pótolni.

A még életképes izomsejtek megvastagodnak, de ez csak átmenetileg jelent jobb teljesítményt, viszont további szövődményekhez vezet. A szívpumpa mind nehezebben képes kinyomni annyi vért, amennyivel az egész test valamennyi sejtjét elláthatja oxigénnel, tápanyagokkal.

A kutatók egérszív sejtjein bizonyították, hogy azokban az állatokban, amelyekből genetikai beavatkozás következtében a PINK1 hiányzott, a szív kifejlődése nem történt meg megfelelően. Ez a fehérje tehát nemcsak az idegrendszeri betegségekben, hanem a szív kialakulásában, működésében is fontos szerepet játszik.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.