Martonyi: a magyar-kínai kapcsolatok felfelé ívelő szakaszban vannak

Minden területen felfelé ívelő szakaszban vannak a magyar-kínai kapcsolatok, amelyeknek a bizalom, a kölcsönös tisztelet és az őszinte véleménycsere az alapja – mondta Martonyi János külügyminiszter vasárnap, miután hivatalában fogadta kínai kollégáját.

A magyar diplomácia irányítója a találkozó utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kínai miniszterelnök három hét múlva Budapestre látogat. Azt mondta, Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésein a kedvezően alakuló kétoldalú kapcsolatokat erősítették meg, és ezt “viszi majd tovább” a két kormányfő találkozója.

Martonyi János elmondta: a két ország között már eddig is jelentős gazdasági projektek valósultak meg, és újabbakat készítenek elő. Kifejezte, Magyarország nemcsak a kínai befektetőket várja, hanem örül a kínai kulturális jelenlét erősítésének is, és kívánatos, hogy minél több kínai diák tanuljon Magyarországon. “Azt szeretnénk, hogy a kínai üzletemberek, diákok, turisták, emberek, amikor Európába jönnek, akkor Magyarországon otthon érezzék magukat” – fogalmazott.

A kínai külügyi tárca vezetője egyetértőleg állapította meg, hogy a kínai-magyar kapcsolatok “jó irányban” haladnak, a cél a baráti együttműködés, a partnerség előmozdítása. Martonyi János azt mondta, Magyarország várja a kínai befektetőket, Jang Csie-cse pedig arról beszélt, hogy a pekingi kormány ösztönözni fogja a kínai üzletemberek magyarországi befektetéseit.

Azt mondta, bízik abban, hogy a kínai és a magyar miniszterelnök közeljövőbeni budapesti találkozója hosszú távon előmozdíthatja a kétoldalú kapcsolatokat, erősítheti a két ország szoros együttműködését. Úgy vélte, erre hatalmas lehetőségek kínálkoznak a gazdaságban és a kereskedelemben éppúgy, mint a tudomány, a kultúra és az oktatás terén.

Hangsúlyozta: Kína nagyra becsüli, hogy Magyarország az EU soros elnökeként milyen körültekintően szervezte meg a hétfőn kezdődő gödöllői Ázsia-Európa Találkozót (ASEM). Az ASEM-országok külügyminiszteri tanácskozása Jang Csie-cse meggyőződése szerint segíthet abban, hogy Ázsia és Európa jobban tudja kezelni a nemzetközi válságokat.

A kínai külügyminiszter a kétnapos ASEM-értekezletre érkezett Magyarországra. A féléves soros magyar EU-elnökség legnépesebb rendezvényén a 27 uniós ország, két szervezet – az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) -, valamint 19 ázsiai állam képviselteti magát, 33-35 külügyminiszter érkezik Magyarországra.

Martonyi János a tanácskozás alkalmából kilenc-tíz kétoldalú találkozót tart, lényegében minden jelentős ázsiai ország külügyminiszterével tárgyal. A japán diplomácia irányítójával hétfő reggel folytat megbeszélést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.