Líbia – Hague: nincs határidő, a lázadók szerint Kadhafinak “hetei vannak”

Nincs befejezési határideje a líbiai katonai beavatkozásnak – mondta vasárnap William Hague brit külügyminiszter.

A líbiai hadseregből dezertált több egykori magas rangú tiszt ugyanakkor a The Sunday Timesnak nyilatkozva elmondta: a Kadhafi-rezsim hadseregének hadműveleti kapacitása a NATO és a lázadók támadásai nyomán az “ötödére zsugorodott”, és Moammer el-Kadhafi líbiai vezető akár “heteken belül” távozni kényszerülhet.

Hague – aki előző nap Bengáziban, a líbiai felkelők központjában tárgyalt az ellenzék vezetőivel – a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a nemzetközi hadikoalíció nem tűz ki határidőt a katonai beavatkozás befejezésére, de “az idő a Kadhafi-rezsim ellen dolgozik”.

Hozzátette: helyénvalóbb a beavatkozás jogi és morális kereteit kijelölő, széleskörű nemzetközi támogatással bíró ENSZ-határozat szigorú betartása, mint valamilyen “rövidített útvonal” keresése.

Arra a felvetésre, hogy vannak-e tervek a Kadhafi-rezsim bukása utáni időszakra, Hague kijelentette, hogy éppen erről tárgyalt Bengáziban, és arra ösztökélte a líbiai ellenzéket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT), hogy a jelenleginél részletesebb terveket dolgozzon ki az átalakulási folyamatra.

A brit külügyminiszter elismerte, hogy az ÁNT tervei a Kadhafi utáni időszakra egyelőre “embrionális állapotban” vannak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy már az eddig kidolgozott tervekben is vannak jó elemek, például az, hogy az ellenzék a Kadhafi-rezsim egyes “technokrata tagjait” bevonná a kormányzásba, és bizonyos idő után választásokat írna ki. Hague egyenes utalást tett arra, hogy az iraki katonai beavatkozás során, Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimjének megdöntése után hiba volt szélnek ereszteni a teljes iraki államgépezetet, kijelentve: Líbia esetében “nincs szó ilyesmiről”.

A brit külügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban határozottan leszögezte, hogy nincsenek tervek brit szárazföldi alakulatok líbiai bevetéséről. Hague még azt is kétségbe vonta, hogy brit egységek egy esetleges majdani nemzetközi békefenntartási műveletben részt vennének.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit konzervatív lapnak dezertált és az olasz titkosszolgálat által Olaszországba menekített egykori líbiai katonatisztek – köztük volt tábornokok – azt mondták, hogy a líbiai hadseregből ezrével szöknek a katonák, és a fegyveres erők morálja annyira rossz, hogy a Kadhafi-rezsim “néhány héten belül” elbukik.

A lapnak nyilatkozó egyik dezertőr tábornok kijelentette, hogy a hadsereget a NATO és az ellenzéki erők támadásai mellett élelmiszerhiány is demoralizálja.

Hozzátette: még inkább rontja a morált az, hogy a katonáknak sokszor a felkelők oldalára állt saját rokonaikat kell megölniük, és ha erre nem hajlandók, kivégzés fenyegeti őket.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó volt líbiai tábornokok becsélése szerint a líbiai hadsereg ütőképessége – a veszteségek és a dezertálások miatt – a harcok előtti támadókapacitás 20 százalékára zsugorodott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.