Az újszülött kislány jól van, Németország az édesanyáért aggódik

Németország egy édesanyáért aggódik, aki a több hete tartó hasmenésjárvány egyik áldozataként életveszélyes állapotban fekszik az egyik lübecki klinikán. De még mielőtt az alattomos betegség elhatalmasodott rajta, az orvosok segítségével szinte az utolsó pillanatban császármetszéssel szülte meg kislányát.

A 30 éves Manuela W. egyike azoknak, akiknél már fellépett a legsúlyosabb tünetegyüttes, az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Számuk több mint 500-ra rúg, többségük nő, és van közöttük terhes édesanya is.

Az orvosok és az ápolók alig győzik az emberfeletti munkát, elsősorban Hamburg, Hannover és Bréma kórházaiban már zsúfolásig teltek az intenzívosztályok, hiány van vérplazmában, miközben újabb és újabb tünetek is jelentkeznek. Így Manuela W. esetében is, hirtelen beszédzavar, teljes mozgáskorlátozottság, görcsös rohamok, illetve ellenőrizhetetlen rángatódzások léptek fel.

A lübecki édesanya egy a sok közül, állapota – mindenekelőtt a média érdeklődése miatt – most mégis a figyelem középpontjába került. Ami vele történt, jól példázza mindazt, ami az elmúlt hetekben Németországban zajlott és zajlik mind a mai napig.

Manuela W. férjével együtt egy kis virágboltot üzemeltetett a Lübeck melletti Ratzeburgban. Minden május 17-én kezdődött, amikor az újságok még Dominique Strauss-Kahn szexbotrányával voltak tele. Kedvenc újságjuk, a Hamburger Abendblatt éppen akkor kezdett egy új sorozatot az egészséges zöldség és gyümölcsfogyasztásról. Manuela terhességének 35. hetében volt, és minden gondolata a kis jövevény körül forgott.

Május 17-én azonban egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltoztak a dolgok. Férjén és rajta is egy időben véres hasmenés tört ki, és mindez rendkívüli gyomorfájással párosult. Férje esetében néhány nap alatt enyhültek a dolgok, a fájdalom megszűnt, Manuela W.-én azonban egyre inkább erőt vett a betegség. Május 24-én már nem bírta tovább, és férje a lübecki kórházba szállította. A fertőzés kórokozójának tekintett különleges bélbaktérium ekkor már az első számú hír volt.

A fertőzés a születendő gyermek életét veszélyeztette. Az orvosoknak azonnal dönteniük kellett, így még aznap este a császármetszés mellett határoztak. És segítségükkel – a tervezettnél 3-4 héttel korábban – a súlyosan beteg Manulea teljesen egészséges kislány szült, aki a Klara Marie nevet kapta.

A fertőzés tünetei az édesanyán ezt követően még intenzívebbé váltak. Miközben kislányát a lübecki kórház csecsemőosztályán gondozzák, Manuela W. az intenzívosztályon minden nap dialízis-kezelésben részesül. Nap mint nap vívja harcát az életben maradásért, miközben az orvosok és az ápolók vele küzdenek.

A hét végére szemernyit javult a helyzet. Az idegrendszeri tünetek enyhültek, a görcsös rohamok alábbhagytak, az orvosok megpróbálták őt felállítani. És először láthatta saját szemével a kis Klara Marie-t.

Németország évtizedek óta a legsúlyosabb járvánnyal küzd, és a mintegy 2000 fertőzött, köztük a több mint 500 életveszélyben lévő beteg a maga nemében mind egy-egy Manuela W. A lübecki édesanya története azonban különösen megrázta az országot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.