Megrendszabályozza a gyorséttermek működését Lázár János törvényjavaslata

A Magyarországon működő gyorséttermek kínálatának egészségesebbé tétele, elsősorban a gyermekek védelme érdekében a közeljövőben törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője a gyorséttermek ételkínálatát, működését szabályozó törvénytervezetről az MTI-nek elmondta, annak elfogadása után a vendéglátó-ipari egységeknek hatékonyan kell majd tájékoztatniuk a fogyasztókat a kínálatukban szereplő ételek összetételéről, illetve azok alkotóelemeinek egészséget megterhelő, károsító hatásairól.

Így például – a dohánytermékekhez hasonlóan – figyelmeztető címkéken kell feltüntetniük a kalóriaértéket, illetve az ételek több más alkotóeleme, így a nátrium- és zsírtartalom is szerepelne a tájékoztatón. Kötelezően csökkentenék az elkészítés során használt transzzsír vagy koleszterin tartalmú zsiradék használatának lehetőségét is – tette hozzá.

A tervezett változtatások egyik legfontosabb eleme, hogy a gyorséttermekben a gyermekeknek ajándékot csak olyan ételek mellé lehetne adni, amelyeknek csökkentett a kalória-, zsír- és sótartalma, ezáltal kevésbé okoz megterhelést egy növekedésben lévő szervezet számára.

A tervek között szerepel, hogy a gyorsétteremláncok számára kötelezően előírnák sportterek, játszóterek kialakítását az éttermek mellett, illetve az egészséges táplálkozást népszerűsítő, az egészségtelen ételek káros hatásaira figyelmeztető tájékoztató anyagokat kell készíteniük a vendégek számára.

“A cél elsősorban a gyermekek védelme, de szeretném elérni, hogy jó minőségű, az egészséget a lehető legkevésbé megterhelő ételek kerüljenek a hazánkban működő gyorséttermek, gyorsétteremláncok kínálatába” – fogalmazott Lázár János.

A jogszabálytervezetről a fideszes politikus egyeztetést kezdeményezett a Vidékfejlesztési, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint az egészségügyi államtitkársággal; a törvényjavaslat kidolgozása során az Európai Unió vonatkozó irányelveit is figyelembe veszik majd.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.