Tárgyalás az INA-ról – A Mol nyitott a tárgyalásokra a horvát kormánnyal

A Mol nyitott a tárgyalásokra a horvát kormánnyal, egyúttal javasolja, hogy az egyeztetéseket használják ki arra, hogy több, régóta nyitott kérdést, egyebek között a Gáz Keretszerződés teljesülését is megvitassák – áll a Mol pénteki közleményében.

Az INA vállalatvezetésének felülvizsgálatában a Mol szerint  semmi különös nincs, hiszen erről a horvát kormány és a magyar társaság között létrejött Részvényesi megállapodás is egyértelműen rendelkezik.

A Részvényesi megállapodás kijelenti, hogy a feleknek – Horvátország kormányának és a Molnak – joguk van a vállalatvezetés szerkezetének felülvizsgálatára és újratárgyalására a Részvényesi megállapodás keretein belül, annak érdekében, hogy az INA döntéshozatali folyamata tovább fejlődjön – áll a közleményben.

Ezt a felülvizsgálati lehetőséget a Mol ajánlotta fel a 2009-es tárgyalások alkalmával – fűzik hozzá.

A horvát Hina hírügynökség csütörtökön közölte: a  horvát kormány jóváhagyta, hogy tárgyalások kezdődjenek a Mollal a Mol-INA részvényesi szerződés módosításáról.

A hírügynökség beszámolója szerint Djuro Popijac gazdasági miniszter elmondta: a tárgyalások célja, hogy hatékonyabbá váljon az eredeti, 2003-ból származó szerződésben foglalt célok megvalósítása, különös tekintettel a nemzeti energiabiztonság megerősítésére, az INA teljesítményének a növelésére, és a térségben elfoglalt pozíciójának erősítésére.

“Úgy gondoljuk, hogy ezek a célok nem valósultak meg” – volt olvasható a horvát kormány csütörtöki közleményében.

A horvát kormány még a héten írásban fogja kérni a találkozót a Moltól. A tárgyaló delegáció tagja lesz a gazdasági miniszter mellett Martina Dalicand pénzügyminiszter, valamint Davor Stern, az INA felügyelő bizottságának az elnöke.

Az INA legnagyobb tulajdonosa, a Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.