Járvány: “Forró nyomon” a német hatóságok?

Nem kizárt, hogy “forró nyomhoz” jutottak a német hatóságok az országban rohamosan terjedő hasmenésjárvány forrásának felkutatásában.

Szombati sajtóértesülések szerint május közepén csaknem húszan fertőződtek meg az észak-németországi Lübeck egyik éttermében. A hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, hogy mi okozhatta a fertőzést, ezért az éttermet már pénteken átvizsgálták, mint ahogy vizsgálják azokat az élelmiszer-láncolatokat is, amelyek a különböző élelmiszereket, illetve alapanyagokat szállították az étterem számára. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a fertőzés a hamburgi nagykereskedelmi piacról indult ki, mint ahogy azt sem, hogy a különleges EHEC-bélbaktérium kiváltotta járványt nem is zöldség, hanem hústermék terjeszti.

Az ellenőrzéseket az illetékesek a Robert Koch országos járványügyi intézet irányításával végzik, de azokról egyelőre részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Berlinben közölték, hogy a lübecki vizsgálat eredményéről a brüsszeli Európai Bizottság is tájékoztatást vár. A németországi járvány több európai uniós tagállamra is átterjedt, sőt egyes hírek szerint a lübecki étteremben dán állampolgárok is fertőzést kaptak.

A sajtóértesüléseket Schleswig-Holstein tartomány egészségügyi illetékesei hivatalosan is megerősítették. A hatóságok reménykednek abban, hogy a lübecki “szál” segít a járványt okozó, különleges kólibaktériumot terjesztő forrás felkutatásában.

Közben a Focus című hetilap egy másik lehetséges “forgatókönyvet” közölt. Az újság szerint könnyen lehet, hogy a fertőzés május első hetében a hamburgi kikötő “születésnapja” alkalmából rendezett háromnapos ünnepségen tört ki. A kikötőben akkor mintegy másfél millió ember gyűlt össze. A megbetegedések egy héttel később kezdődtek. A Koch-intézet állítólag ezt a lehetőséget is vizsgálja.

Ettől függetlenül a járvány németországi frontján egyelőre nincs különösebb változás, szakértők szerint talán csak a fertőzés terjedésének üteme csökkent csekély mértékben. De – mint figyelmeztettek – erre vonatkozóan sem lehet még egyértelmű következtetéseket levonni.

Szombat délutáni adtok szerint a hasmenésjárvány eddig 19 halálos áldozatot követelt Németországban. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 2500 körül mozog, és közülük több mint 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.