Molnár Ágnes: óriási várakozás előzi meg az Új Széchenyi Terv pályázatait

Óriási várakozás és igény kíséri az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) pályázatait, amelyek reményt adnak a kis- és középvállalkozásoknak – hangsúlyozta Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára csütörtökön az elmúlt egy év fejlesztéspolitikai eredményéről és az ÚSZT tapasztalatairól tartott háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Új Széchenyi Tervben 2011. január közepén 93 pályázatot hirdettek meg 1.100 milliárd forint keretre.

A márciusi beadási lehetőség óta 3.100 pályázatot nyújtottak be, a legnagyobb érdeklődés a vállalkozásfejlesztési és a zöldgazdaság-fejlesztési programok iránt mutatkozott.

A vállalkozásfejlesztési programban 2.000 pályázat érkezett 100 milliárd forint támogatásra, a zöldgazdaság-fejlesztésre 600 pályázat érkezett 50 milliárd forint igénnyel.

Az államtitkár elmondta, hogy eleinte hetente 200 pályázatot adtak be a különböző kiírásokra, ez átlagosan 450-re emelkedett, két hete pedig több mint 650 igény érkezett be egy hét alatt. A benyújtott pályázatok 73 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozásoktól érkezett. Az ÚSZT indulása óta 327 pályázat nyert 100 milliárd forint támogatást.

Az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai közül elindult az szegedi szuperlézer (ELI-projekt) program pályázatának előkészítése, hamarosan döntés születhet az egészségügyi Korányi projekt indulásáról. Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte, hogy a Korányi-projekt megvalósítására 9 milliárd forintot irányoztak elő, ebből 7 milliárd forint az uniós támogatás és 2 milliárd a SOTE önrésze. A kormány hamarosan tárgyal majd a Budai Vár fejlesztési programról is, amelynek keretében rendeződik a Várbazár rekonstrukciója.

Molnár Ágnes úgy értékelte, hogy a megújult fejlesztéspolitikában világosak a feladatok, hatáskörök és felelősség. Szemléletváltás történt a fejlesztési források kihelyezésében, a gazdaságélénkítés és a vállalkozások támogatása került előtérbe, és ezek stratégia célok megvalósítását szolgálják, a hazai és az uniós lehetőségek összhangjában.

Az intézményrendszer átalakításával megszüntetik a párhuzamosan működő szervezeteket, egy  kormányrendeletben szabályozták a korábbi átláthatatlan folyamatot, ezáltal a forráskihelyezés egyszerűbbé, átlátatóvá és gyorsabbá vált – mondta az NFM államtitkára.

Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke szólt arról, hogy az ügynökség szervezetét átalakították, az új feladatokhoz igazították. Egyszerűsítették a pályázati rendszert, de a források felhasználásához további gyorsításokra van szükség – vélekedett az NFÜ elnöke.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.