A koffein gátolhatja a teherbeesést

A fokozott koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a várva várt gyermekáldást. Az élénkítő hatásáról ismert anyag ugyanis a petevezetékekben fékezi az izmok összehúzódását, ezáltal akadályozhatja a petesejt petefészekből méhbe vezető útját – derítették ki amerikai kutatók egereken végzett kísérletek segítségével.

Az új ismeretek magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy a sok koffeint fogyasztó nőknek olykor miért kell több idő a teherbeesésre – írják a kutatók a British Journal of Pharmacology című szaklapban. Bár a kísérleteket egereken végezték el, az eredmények hozzájárulhatnak az emberben végbemenő folyamatok megértéséhez – mondta Sean Ward, a Nevadai Egyetem munkatársa a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint (www.spiegel.de).

A terhesség érdekében a petesejtnek el kell találnia a petevezetéken át a méhbe. Az út megtételében parányi csillószőrök és a petesejt falának izomösszehúzódásai segítik. Ward és kollégái a petevezeték izomzatának működését vizsgálták nőstény egereknél, és megállapították, hogy a koffein gátolja a vezeték falának összehúzódását koordináló sejteket.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az izmok nagyobb szerepet töltenek be a petesejt továbbjuttatásában, mint a mozgó csillószőrök. Amennyiben az izmok mozgása leáll, a petesejt nem képes folytatni útját.

Wardék megfigyelései nem csak a teherbeeséssel küszködő nőkön segíthetnek. A petevezeték működésének pontos ismerete a kutatók szerint a medencetájék gyulladásai, nemi úton terjedő egyes betegségek vagy a méhen kívüli terhességek kialakulása szempontjából is lényeges lehet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.