Obama: Izraelnek és a palesztinoknak meg kell egyezniük az 1967-es határok kiigazításáról

Megismételte vasárnap az amerikai elnök az izraeli kormányfő által heves elutasítással fogadott kijelentését, miszerint  az izraeli-palesztin békemegállapodásnak az 1967-es határvonalakon kell alapulnia, amelyeket a felek kölcsönösen elfogadott területcserékkel módosítanának.

Barack Obama a legnagyobb amerikai Izrael-lobby, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) éves washingtoni kongresszusán elmondott beszédében hangsúlyozta: az általa használt formula a többszöri félremagyarázás ellenére jól ismert, és módot ad a tárgyaló feleknek arra, hogy a két állam létére épülő megoldás kidolgozásakor figyelembe vegyék az elmúlt 44 év alatt bekövetkezett demográfiai változásokat és a két fél igényeit.

Izrael: Palesztina 1947; Izrael 1948-67, 1967-től; 2005

Izrael: Palesztina 1947; Izrael 1948-67, 1967-től; 2005

“Csütörtökön mindössze annyi tettem, hogy nyilvánosan is kijelentettem azt, amit bizalmasan már régen elismertünk. Azért cselekedtem így, mert nem engedhetjük meg, hogy a béke eléréséig még egy évtizedet, két évtizedet vagy három évtizedet várjunk. A világ túl gyorsan halad. Az Izraellel szembeni kihívások csak növekednének. A késlekedés aláássa Izrael biztonságát és azt a békét, amit az izraeliek megérdemelnek ” – monda Obama. Hozzáfűzte: tiszteletben tartja, ha sokan nem értenek egyet ezzel az értékeléssel, és hangsúlyozta, hogy a döntés joga és felelőssége az izraeli kormányé.

Obama ismételten kijelentette, hogy a palesztin Fatah és a Hamász mozgalom közötti megállapodás “hatalmas akadály” a béke útjában és hogy “egyetlen államtól sem várható el, hogy egy olyan terrorszervezettel tárgyaljon, amely felesküdött a megsemmisítésére”. Ugyanakkor leszögezte, hogy Washington sohasem adja fel az igazságos és tartós béke elérésére irányuló törekvését, amelynek eredményeképpen egy palesztin és egy zsidó állam létezik majd egymás mellett, békében és biztonságban.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti kötelékek elszakíthatatlanok és hogy Washington elkötelezettsége Izrael biztonsága iránt “páncélozott”. Rámutatott: “ne essen tévedés, továbbra is fenntartjuk Izrael minőségi katonai fölényét”. Obama hangsúlyozta, hogy a kétoldalú katonai együttműködés “példátlan” szintre emelkedett, s hogy a zsidó állam megkapja a legfejlettebb amerikai haditechnikát is. Elmondta, hogy a külföldre irányuló amerikai katonai pénzügyi támogatás a szűkös időkben is rekordméterűre növekedett. Aláhúzta, hogy Washington a rendes katonai segélyezés mellett külön támogatja a rövid hatótávolságú rakéták elhárítására létrehozott Iron Dome (Vaskupola) rendszert.

Megismételte: Washington továbbra is eltökélt annak megakadályozásában, hogy Teherán atomfegyverekhez juthasson, mint ahogy azt is meg fogja akadályozni, hogy a nemzetközi szervezetekben “megkérdőjelezzék Izrael legitimitását.”

 

Netanjahu kész az együttműködésre

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap nyilatkozatban reagált Obamának az AIPAC előtt elmondott beszédére. Ebben leszögezte: “Partnere leszek Obama elnöknek a béke előmozdítására irányuló kívánságában és nagyra becsülöm a múltban és a jelenben az ezen cél érdekében kifejtett erőfeszítéseit. Eltökélt vagyok, hogy együttműködjek Obama elnökkel abban, hogy megtalálja a béketárgyalások felújításának lehetőségét”..

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.