Szijjártó, Lázár: mindenki munkájára szükség van, aki dolgozni tud

A miniszterelnök szóvivője és a Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson “negyvenegynéhány éves”, tapasztalt, életerős emberek munkájáról, éppen ellenkezőleg, a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget.

Szijjártó Péter és Lázár János az MTI-hez eljuttatott közös közleményében az MSZP-s Harangozó Tamás szombati sajtótájékoztatójára reagált, ahol az ellenzéki képviselő azt mondta, pártja szerint totális támadás sok százezer ember megélhetése ellen a fideszes Lázár János és Balsai István nyugdíj- és szociális ellátásokra vonatkozó, pénteken benyújtott alkotmánymódosítási javaslata.

Orbán Viktor kormányfő szóvivője és a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kommünikéjében ugyanakkor azt emelte ki, hogy az elmúlt nyolc év szocialista kormányai súlyos örökséget hagytak hátra, a Gyurcsány-korszakban ugyanis a végletekig eladósították Magyarországot. “Most a legfontosabb cél, hogy az államadósságot le tudjuk győzni, ehhez szükség van az ország megújítására és mindenkinek a munkájára, aki dolgozni tud” – hangsúlyozták.

Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat. A módosítás szerint “az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.