Fülükkel irányíthatják kerekesszéküket a mozgáskorlátozottak

Fülizomzatukkal irányíthatják kerekesszéküket a jövőben azok a betegek, akik sem lábuk, sem karjuk mozgatására nem képesek.

Új kutatásukról és eredményeikről a Göttingeni Egyetem tudósai számoltak be, akik heidelbergi és karlsruhei kollégáikkal közösen fejlesztették ki az úgynevezett telemetrikus mioelektrikus fülizomzatrendszert (Telmyos). A rendszer lényege, hogy a fül mögötti apró chip felfogja az izom jeleit, majd pedig továbbítja azokat a kerekesszéket irányító vevőkészüléknek. A göttingeni neurológusok ismeretei szerint bár sokan tudják mozgatni füleiket, az akaratlagos irányítás megtanulására megfelelő “tréninggel” bárki képes lehet.

Mivel minden izomaktiváció során természetes módon keletkeznek elektromos jelzések, a kutatók rájöttek: a fül izmai elegendő energiát szolgáltathatnak ahhoz, hogy elektromos segédeszközöket, például kerekesszéket vagy protéziseket irányítsanak.

A tudósok olyan szerkezet építésén dolgoznak, amely felfogja és feldolgozza az elektromos jelzéseket. Munkájukban egy duderstadti vállalkozás van segítségükre, a német oktatási és kutatási minisztérium pedig több mint 800 ezer euróval támogatja a projektet.

Az új rendszerrel a végtagjaik mozgatására képtelen, kétoldali végtagbénulásban szenvedő páciensek először tudják majd irányítani rehabilitációs eszközeiket. “A függetlenség ilyen apróságnak tűnő megnyilvánulása is nagy jelentőséggel bír azok számára, akik eddig minden tevékenységükben mások segítségére szorultak” – hangsúlyozta David Liebetanz projektvezető professzor.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.