Életét vesztette Kadhafi egyik fia és három unokája egy légicsapásban

Életét vesztette Moammer Kadhafi egyik fia és három unokája a NATO egyik légicsapásában Tripoliban, de a líbiai vezető túlélte a támadást – közölte vasárnapra virradóra a líbiai kormány szóvivője. Musza Ibrahimot az al-Dzsazíra arab hírtelevízió és több hírügynökség idézte.

A szóvivő szerint a NATO csapást mért Kadhafi legkisebb fiának, Szeif al-Arabnak a házára. A támadáskor az épületben tartózkodott maga Moammer Kadhafi és a felesége is, illetve más rokonok és barátok is ott voltak. Kadhafinak nem esett baja. A szóvivő szerint a felesége is jól van, de mások megsebesültek.

A kormányszóvivő háborús bűnténynek nevezte a NATO-támadást. Szerinte ez hadművelet volt kifejezetten az ország vezetőjének meggyilkolására, amit tilt a nemzetközi jog. Musza Ibrahim hangsúlyozta, hogy a meggyilkolt Kadhafi-fiú nemigen folyt bele az ország, illetve a Líbiában zajló katonai hadműveletek irányításába.

A katonai szövetség vasárnap hajnalban közleményében arról tájékoztatott, hogy valóban csapást mért egy kormányzati épületre Tripoliban, de nem tudja megerősíteni Kadhafi családtagjainak haláláról szóló híreket. Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka szerint a légicsapás egy parancsnoki épület és irányító központ ellen irányult a főváros központjában lévő Báb-el-Azizíja komplexumban. Hangsúlyozta, hogy a NATO kizárólag katonai létesítményeket vesz célba, amelyek kapcsolatba hozhatók Kadhafi hadműveleteivel a líbiai nép ellen. Charles Bouchard hozzátette: értesült azokról a meg nem erősített jelentésekről, hogy Kadhafi családtagjai vesztették életüket, és sajnál “minden emberi veszteséget, kiváltképpen, ha ártatlan polgárok kerülnek bajba a konfliktus következtében”.

A Kadhafi-fiú és az unokák halálának híre előtt néhány órával a Tripoliban tartózkodó tudósítók arról számoltak be, hogy három erőteljes robbanás hallatszott a fővárosban Kadhafi főhadiszállása, a tripoli Báb-el-Azizíja irányából, és NATO-gépek repültek el a főváros felett. A komplexum egy katonai övezet, ahol különféle épületek és rezidenciák találhatók, illetve katonai parancsnokságoknak és irányító központoknak ad otthont. A NATO gépei már korábban is támadták a Báb-el-Azizíjában található épületeket.

Líbiai illetékesek nyugati újságíróknak megmutatták a lerombolt épületet, amelybe legalább három rakéta csapódott be. A ház tetőszerkezetének egyes részei teljesen beomlottak, hatalmas kráter tátong a földszintes, romhalmazzá bombázott épület helyén. Egyes hírügynökségi jelentések szerint az épület olyan súlyos károkat szenvedett, hogy a benne tartózkodók közül aligha élhette túl bárki is a légicsapást, ezért amennyiben Kadhafi még életben van, akkor még a támadás előtt elhagyhatta fia házát. Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg a CNN hírtelevízió tudósítója is, aki ugyancsak járt a helyszínen.

A kormányszóvivő szerint Szeif al-Arab Kadhafi hat fia közül a legfiatalabb, 29 éves volt. Egyike a líbiai vezető nyolc “biológiai” gyermekének. Szeif al-Arab a müncheni műszaki egyetemen tanult, de még nem fejezte be a tanulmányait – mondta Musza Ibrahim.

A líbiai ellenzék szóvivője azonban kételyeket fogalmazott meg a bejelentés hitelességével kapcsolatosan. Mint mondta a CNN hírtelevíziónak: sosem hallottak Kadhafi Szeif el-Arab nevű fiáról, amíg ki nem tört a lázadás Líbiában. Abdel Hafiz Goga szerint mindezt kitalálta a Kadhafi-rezsim, hogy rokonszenvet vívjon ki magának. “A rezsim állandóan hazudik, és folytatja a hazudozást” – mondta az ellenzék szóvivője.

Szeif al-Arab halálának hírére tüntetés kezdődött a lebombázott épület közelében. A lázadók fellegvárának számító Bengáziban pedig örömünnep tört ki röviddel a kormányszóvivő bejelentése után. A felfegyverzett lázadók a levegőbe lövöldöztek, a város utcái az autók dudálásától voltak hangosak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.