A szukák másképp néznek, mint a kanok

A szukák másként néznek, mint a kanok – állapították meg a Bécsi Egyetem kutatói. Évtizedek óta foglalkoztatja a tudományt, hogy másképp észlelik-e a világot a férfiak és a nők, és ha igen, ennek vajon mi az oka.

Kutyák esetében most megszületett a válasz, legalábbis az első kérdésre. Corsin Müller, a Bécsi Egyetem viselkedésbiológusa és csapata azt vizsgálta, hogy emlősöknél van-e különbség a nemek észlelése között. A kutatók a különbség okát az eltérő hormonszintekben látják, amelyek kihatnak az agy fejlődésére is – írja a Der Standard internetes kiadása a Biology Letters című folyóiratban megjelent cikkre hivatkozva.

Összesen ötven kutyát (25 kant és 25 szukát) teszteltek. Az ebek bekötött szemű gazdájuk lábánál heverve megfigyelhették, hogyan gurul el előttük egy kék labda, tűnik el rövid időre egy paraván mögött, majd cserélődik minden második alkalommal kétszer akkorára. A kanok mintegy 17 másodpercig néztek az újra felbukkanó labda után, függetlenül attól, hogy változott-e annak mérete. A szukák ezzel szemben teljesen másképp reagáltak: ha a labda nagysága megmaradt, csak átlagosan 11 másodpercig figyelték, ha kétszeresére nőtt, 35 másodpercig néztek utána értetlenül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.