A szélerőművek csökkentenék a lakossági áram árát

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél nagyobb arányban vesznek részt a szélerőművek a villamosenergia-termelésben, középtávon annál nagyobb mértékben csökken a lakossági áram ára – közölte a Magyar Szélenergia Ipari Társaság (MSZIT).

A szélenergia-ipar meghatározó szereplői által 2010-ben alapított társaság közleménye dán, német és osztrák tapasztalatokra hivatkozik. Hoffmann László, az MSZIT elnöke szerint a jelenlegi, kilowattóránként 45-55 forintos lakossági villanyárhoz képest a széllel termelt villamos energia ára a beruházások megtérülését követően akár a harmadára is csökkenhet.

Jelenleg 330 megawatt szélerőmű-kapacitás működik Magyarországon, a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv ezt 10 év alatt 750 megawattra növelné – olvasható a közleményben. A projektek előkészítettsége alapján ugyanerre a 2020-as időszakra több mint 2000 megawatt kapacitás is kiépülhet.

A szélerőművek nemcsak olcsó áramtermelők és így árstabilizáló hatásúak, hanem tiszta és helyben található energiaforrást jelentenek. A szélenergia szektor bővülése a gazdaság számára is lehetőségeket teremtene – hangsúlyozza Hoffmann László a közleményben -, mert a beruházási költségek mintegy 30 százalékában a magyar építőipari cégeknek és szélerőmű alkatrészeket gyártóknak adna megrendelést.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.