Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei

Magyarországon a GDP 10,5 százalékát költik adminisztrációra a vállalkozások, ennek összege 2.800 milliárd forint, amely jövőre első lépésben 105 milliárddal, majd további 400 milliárddal csökkenhet – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Az első csomag, amelynek alapján 105 milliárd forinttal mérsékelhetők a vállalkozások adminisztrációs terhei, a júliusban megszülető kormányhatározatokban ölt majd testet jövő januári bevezetéssel – közölte az államtitkár.

A második lépés, amelynek hatására további 400 milliárd forinttal csökkenhetnek a vállalkozások terhei, várhatóan augusztusi kormányhatározatok eredményezhetik, s ezek is januártól lépnek hatályba.

Az első, illetve a második lépés részleteit sorolva az államtitkár említette a hat kisadó megszüntetését és az ezzel járó adminisztráció elhagyását, a kötelező könyvvizsgálat korlátjának felemelését 100 millió forintos árbevételről 200 millióra. Csak ez a lépés 17 ezer vállalkozást érint, a határ felemelése 300 millióra pedig további 7 ezer vállalkozás számára teszi feleslegessé a kötelező könyvvizsgálatot – mondta.

A programban szerepel a foglalkoztatás adminisztrációjának egyszerűsítése, az eddigi 23 adat helyett csak egy adatot kell majd közölni. Az egyszerűsítést az indokolja, hogy a jelenlegi foglalkoztatási statisztika még a “nagyüzemi logikára épült – magyarázta az államtitkár. Az élethez kell igazítani a rugalmas szabályozást – fogalmazott.

A vállalkozásokat is érintő adminisztráció szabályozása elsősorban kulturális kérdés, s ideje lenne bevezetni azt az Európai Unióban sok helyen működő gyakorlatot, amely szerint egy új szabályt csak akkor lehet bevezetni, ha egy másik megszűnik – mutatott rá.

Az EU Versenyképességi Tanácsa a vállalkozások adminisztrációs költségeinek 25 százalékos csökkentéséről döntött, s a magyar kormány által kitűzött program ebbe a folyamatba illik bele. Berlinben Kafka-programnak, Belgiumban Kafka-tesztnek nevezték el az adminisztrációs költségek csökkentésének stratégiáját – hozott külföldi példákat az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán elmondta: az adminisztrációs terhek csökkentésének koncepciója az előző kormányzat által készíttetett könyvvizsgálói jelentésre épült, amelyet 2,2 ezer vállalkozás véleménye alapján állítottak össze, s amelynek végkövetkeztetése szerint Magyarországon a vállalkozásokat teljesen feleslegesen terhelő adminisztráció összege 800 milliárd forint.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.