Földi kapcsolat nélkül voltak az ötszáz napos “Mars-utazás” résztvevői

Egy álló hétig nem tudtak kapcsolatba lépni a Földdel a szimulált 500 napos Mars-utazás résztvevői a forgatókönyvben előírt “erős napfolttevékenység” miatt.

A kísérlet ideje alatt a “Föld” nem küldött rádióüzeneteket, videókat, személyes leveleket és híreket az expedíciónak, amely az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetének kertjében lévő űrhajómakettben tartózkodik tavaly június 3. óta. Kikapcsolták a távorvoslási rendszert is, és csak a vészhelyzetre szóló kapcsolatot és a videomegfigyelést nem kapcsolták ki a legénység biztonsága érdekében. Előzőleg a legénységet figyelmeztették, hogy akadozik a kapcsolat, feltehetően az erős naptevékenység miatt, majd megszakadt minden összeköttetés, és csak hétfőn délután 16 órakor állt helyre.

A cél az volt, hogy felmérjék a legénység önállóságának mértékét, a kapcsolat hiányában ugyanis minden nap maguknak kellett megtervezni tevékenységüket és végezni feladataikat. Emellett a kapcsolat teljes hiánya súlyos sztresszfaktor, amelynek hatását fontos volt tanulmányozni – mondta az Interfax hírügynökségnek az intézet egyik szakértője.

A sok ezer jelentkezőből válogatott hatfős nemzetközi legénység parancsnoka a 38 éves orosz Alekszej Szityjov, orvosa a 30 éves Szuhrob Kamolov orosz sebész, kutatója a 32 éves orosz Alekszandr Szmolejevszkij katonaorvos, aki a légierő és űrhajózás egyik kutatóintézetében pszichofizikai kutatásokkal foglalkozik. A fedélzeti mérnök a 31 éves francia Romain Charles, további két kutatója a 31 éves olasz Diego Urbina és a 27 éves kínai Vang Jüe (Wang Yue). A francia és az olasz résztvevő eredeti foglalkozása mérnök, a kínai “űrhajós” fiziológus. Szityjov a hétköznapi életben az orosz űrhajósok kiképzésével foglalkozik, az olasz Urbina az űriparban szerzett tapasztalatokat, a kínai résztvevő a kínai űrhajóskiképző központban tanársegéd.

Nem véletlen, hogy nincsenek nők a csapatban, ugyanis a pszichológusok úgy ítélték meg, hogy ez konfliktusok forrásává válna az összezártságban.

A számítások szerint 220 napig tart az út a vörös bolygóra, hárman eltöltenek majd egy időt a felszínén – ez már megtörtént -, majd további 240 napig utaznak visszafelé a Földre.

A kísérlet annyira élethű, hogy egyedül a súlytalanságot nem szimulálják.

A tényleges Mars-utazásra orosz szakértők szerint még legalább 25-30 évet kell várni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.