Trónörökösi esküvő: A falusi hentest meghívták, Tony Blairt nem

A menyasszony falujának hentesmestere jelen lesz Vilmos brit trónörökös esküvőjén, a két előző brit miniszterelnök, Gordon Brown és Tony Blair azonban lemaradt a vendéglistáról.

Vilmos április 29-én a londoni Westminster-apátságban esküszik örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak. A szertartásra 1900 vendég hivatalos. A főbb részleteiben már ismertté vált vendéglistáról azonban kirívó módon hiányzik Tony Blair, aki tíz évig állt az előző, munkáspárti brit kormány élén, és három választást nyert meg egymás után, ami rekord a Labour történetében. Nem lesz jelen Blair utódja, Gordon Brown sem, aki 2007-től vezette a tavaly májusi választásokon ellenzékbe szorult Munkáspártot és a brit kormányt.

Blair közvetlen elődje, Sir John Major és Major elődje, Lady Margaret Thatcher – a Munkáspárt 1997-es választási győzelme előtti, 18 évi konzervatív éra két miniszterelnöke – meghívót kapott, jóllehet Lady Thatcher megrendült egészségi állapota miatt nem lesz jelen az eseményen. A St. James-palota – Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala – azzal indokolta Blair és Brown meghívásának elmaradását, hogy konzervatív párti elődeikkel ellentétben “egyiküknek sincs lovagi rangja”.

A The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap által idézett munkáspárti parlamenti képviselők azonban “meglepőnek” és “furcsának” minősítették, hogy a két vezető Labour-politikust lehagyták a meghívottak listájáról. Károly herceg és a néhai Diana hercegnő harminc évvel ezelőtti világraszóló menyegzőjén az összes, akkor még élő korábbi brit miniszterelnök – Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath és James Callaghan – jelen volt.

A Telegraph a lehetséges magyarázatok között említi, hogy közismerten “feszültségek jellemezték” Blair és – kisebb mértékben – Brown kapcsolatát is a királyi házzal. Udvari körökben különösen Tony Blair feleségét, a sztárügyvéd Cherie-t nem szenvedhették, Cherie Blair ugyanis rendszeresen megtalálta a módját annak, hogy a sajtó és a közvélemény tudomást szerezhessen a királyi famíliáról alkotott, nem túl hízelgő véleményéről. Blairné az udvari protokollal sem törődött sokat, például soha nem volt hajlandó a hagyományos térdhajlításos bókkal, vagyis pukedlival üdvözölni a királyi család tagjait.

A palotában emellett nem felejtették el azt a fotót sem, amely a skóciai Braemar évenkénti sportfesztiválján készült 2003-ban. Az egész világsajtót bejáró képen Cherie Blair látható a királyi páholyban, közvetlenül II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg mögött, amint éppen hatalmasra tátott szájjal ásít bele a kamerába, jelezve, hogy mennyire élvezi az uralkodói pár társaságát.

A két volt miniszterelnökkel ellentétben meghívót kapott a jövő pénteki esküvői ceremóniára a Berkshire grófságbeli Bucklebury falucska hentesmestere, postása és kocsmárosa. A festői településen élnek a trónörökösi menyasszony szülei, és a helyi közösség e három központi jelentőségű tagját ők vetették fel a hivatalos vendéglistára.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.