Mesterházy: sorozatos megszorításokat és adóemeléseket hajt végre a kormány

Mesterházy Attila szerint a kormány sorozatos megszorításokat és adóemeléseket hajt végre az általa Orbán-csomagnak nevezett Széll Kálmán Tervvel és a héten megismert konvergenciaprogrammal.

Az MSZP elnöke és parlamenti frakcióvezetője szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón egyszerű pénzbehajtásként értékelte a kabinet gazdaságpolitikai lépéseit, amelyekkel szerinte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az egykulcsos személyi jövedelemadóval ütött lyukakat kívánja betömni a költségvetésben.

Az ellenzéki párt vezetője hangsúlyozta: a konvergenciaprogram nem teremti meg a fenntartható gazdasági növekedés feltételeit, illetve nem hoz létre új munkahelyeket sem, holott ez lehetne a két legfontosabb eszköze a társadalmi egyenlőtlenség csökkentésének.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, a nehezebb körülmények között élők sanyargatásával csak újra termelődnek a ma problémái és legkésőbb 2014-re újra magasabb államadósággal és költségvetési hiánnyal számolhatunk. A szocialista politikus ezért arra szólította a kabinetet, hogy az egyszeri kiadáscsökkentő intézkedések helyett, a nagy ellátórendszerek, hosszú távon is érzékelhető átalakítására törekedjen.

Az MSZP elnöke emellett ismételten azt kérte a kormánytól, hogy vonja vissza az új adórendszert, és helyette a szegényeket jobban támogató, progresszív személyi közteherviselést alakítson ki. Mint mondta, a választópolgárok kétharmada már úgy gondolja, a kormány rossz irányba tart. Mesterházy Attila szerint az elmúlt pár hétben egyértelművé vált, hogy megbukott az idei évi költségvetés, amit a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolása, és az első negyedéves államháztartási hiány magas aránya is alátámaszt.

Mesterházy Attila a tanárok kötelező óraszámának 28 órára történő emelésének tervére kitérve azt mondta, ez a lépés 40-50 ezer pedagógus elbocsátását teszi lehetővé. Hozzátette: a kilátásba helyezett nagyobb bölcsődei és óvodai csoportok szintén elbocsátásokhoz vezethetnek.

A szocialista politikus a konvergenciaprogramról szóló társadalmi egyeztetést is hiányolta, elmondása alapján a korábbi MSZP-s kormányok ugyanis hasonló esetben a munkavállalók és a munkaadók érdekképviselőivel, valamint az érintett szervezetekkel és parlamenti bizottságokkal is egyeztettek.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Trippon Norbert, az MSZP IV. kerületi elnöke azt hangsúlyozta, hogy mindennapi tapasztalatai alapján az újpesti polgárok az “Orbán-kormány károsultjainak tekinthetők”. A kerületben szerinte egyre nehezebb az élet, sok újpesti család ugyanis rosszul járt például az szja-változtatással, illetve az élelmiszer- és benzinár-emelkedéssel és a közüzemi díjak drágulásával. Kiemelte továbbá, hogy áprilisban a fideszes vezetésű Újpesten is elkezdődtek az önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatások.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.