Júliustól új adórendszert vezetne be az MSZP

Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány a költségvetés konszolidálása és a társadalmi igazságosság érdekében terjesszen elő új, július elsején életbe lépő adótörvényt.

Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető azt mondta: a büdzsé megbukott, a kormány által eltervezett bevételek nem folynak be, így három hónap alatt az egész évre tervezett hiány teljesült. A szocialisták – folytatta – ezért olyan új adórendszerre tesznek javaslatot, amely fél év alatt 375 milliárd forint többletbevételhez juttatná a költségvetést, ugyanakkor az igazságos közteherviselést is szolgálná. Ötmillió forint jövedelem felett 32%-os személyi jövedelemadót írnának elő, és visszaállítanák az idén 20%-kal csökkentett munkavállalói kedvezményt.

“Így a havonta bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresők nem járnának rosszul, és Rogán Antalnak sem kellene Rambót játszania” – mondta Szekeres Imre, reagálva a Fidesz-KDNP bérmonitoring bizottságát vezető politikus és Orbán Viktor miniszterelnök keddi találkozójára. Az MSZP emellett a tavaly szinten tartaná a tőkejövedelmek adóját, a társasági adó csökkentése helyett pedig a társadalombiztosítási járulékot mérsékelné 3 százalékkal.

Az ellenzéki politikus aggályosnak nevezte, hogy a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államhoz érkező összegének “a felét idén elkölti”, így fedezve a többi között a MÁV és a BKV adósságmentesítését. Szekeres Imre szerint ez a jövő felélése, a kormánynak ezért mielőbb javaslatot kell tenni arra, hogyan pótolják vissza az állami nyugdíjrendszerbe a kieső megtakarításokat, valamint arra, hogy a jövő évi büdzsében miként váltják ki az egyszeri bevételeket.

Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt majdnem egy évben nem tett érdemi intézkedéseket a gazdasági növekedésért. Kifogásolta az innovációs alapoknál történt zárolásokat, és azt, hogy a kormány nem biztosítja az uniós támogatásokat, nem ír ki pályázatokat.

Az MSZP gazdaságpolitikusa bírálta a konvergenciaprogramot, amiért szerinte nem tartalmaz a foglalkoztatás növelését célzó intézkedéseket, ugyanakkor a munkanélküli ellátás időtartamának 90 napra csökkentésével “szociális katasztrófához” vezethet. Kiemelte, az Európai Unióban példátlan, hogy a munkanélküli ellátást hat hónapnál rövidebb ideig folyósítsák.

Sürgette a devizahiteleseket segítő állami eszközkezelő létrehozását, és azt is, hogy a kormány – egy a parlament előtt fekvő szocialista javaslat céljainak megfelelően – tegye lehetővé a természetes személyek adósságrendezését.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.