Közmédia: Egyenes adásban II. János Pál pápa boldoggá avatása

A magyar közmédia egyenes adásban közvetít II. János Pál pápa május 1-jei boldoggá avatásáról és több tucatnyi műsort sugároz az eseményhez kapcsolódóan – közölte Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mint mondta, a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű eseményről és annak hátteréről a rádió- és televíziócsatornák egymással összehangoltan közvetítenek majd, illetve sugároznak műsorokat.

A vallási műsorok megújítására készül a magyar közmédia, mert a vallási műsoroknak – túl azon, hogy a hitet kell erősíteniük – általános emberi értékeket is kell közvetíteniük – tette hozzá Böröcz István. Az MTVA vezérigazgatója kiemelte: a megújuló közmédiának az általános emberi értékek – mint a szeretet, egymás megértése, megbecsülése és a szolidaritás – közvetítését nemcsak a tematikus műsorokban kell felvállalnia, hanem hírekben, közéleti programokban, tévéjátékokban is.

Böröcz István hangsúlyozta: célul tűzték ki, hogy a közmédia csatornáin a különböző programok egymással összehangoltan készüljenek, “ami nem volt idáig jellemző a magyar közmédiára”. Az összehangoltságra példaként hozta fel a március 15-i nemzeti ünnep eseményeit bemutató műsorokat.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arról beszélt, hogy II. János Pál pápának már a temetése is olyan médiaesemény volt, amely “valószínűleg a világtörténelem akkor rekordját megdöntve milliárdokhoz juttatta el a képet és a hangot” a szertartásról. Ezen sokféle ember vett részt, akik sokféle nemzetiséghez, nyelvhez, világnézethez, etnikai csoporthoz tartoztak, s a gyászmise liturgiájában késztetést éreztek arra, hogy kezet fogjanak egymással – hívta fel a figyelmet.

A mostani boldoggá avatás egyetemes üzenete: “az egyház hitet tesz amellett, hogy az illető személy meggyőződésünk szerint már üdvözült, (…) tehát mennyei közbenjárónk lehet”, és “hivatalosan is példaképként állítja őt elénk az egyház” – fogalmazott.

Közlése szerint II. János Pál pápa “mindenféle gondolkodású és kultúrájú” embernek “tudott mondani valamit”, karizmatikus egyéniség volt, aki “sugárzott valamilyen üzenetet”. Halála előtt is kommunikált, egyebek között arról, hogy “még a halállal küszködő ember is tud másokra gondolni”. Gesztusai haláltusája közben is jelezték, hogy “együtt érez és lélegzik” a Szent Péter téren álló tömeggel.

Barlay Tamás, az MTVA vallási főszerkesztője elmondta: a boldoggá avatási szertartást május 1-jén 10 órától élőben közvetítik a Magyar Televízió mindkét csatornáján és a Duna Televízió egyes csatornáján. A budapesti Szent István-bazilika előtti téren a híveknek lehetőségük lesz arra, hogy “óriáskivetítőn keresztül, lelkipásztorok vezetésével, közösségben, imádkozva vegyenek részt lélekben az eseményen”.

Megemlítette, hogy április 30-án Velünk élt címmel sugároznak a Magyar Televízió 1-es csatornáján egy összeállítást II. János Pál pápa magyarországi látogatásairól. Ugyanezen a napon és csatornán este a Karol – Az ember, aki pápa lett című történelmi film lesz látható. Barlay Tamás rámutatott: a Duna Televízióban II. János Pál pápa – Félelem nélkül című film vezeti fel a szertartás közvetítését május 1-jén, majd a szertartás után az Élő egyház című műsorban foglalkoznak a pápa egyházfői tevékenységével.

A Magyar Rádióban a Krónika, a Vasárnapi Újság és a Disputa című műsorok foglalkoznak a boldoggá avatással május 1-jén, ezenkívül pedig a Bartók Rádióban a Muzsikáló reggel és a Musica Sacra című műsorokban foglalkoznak ezzel a témával – tette hozzá. Megjegyezte: fontos a vallási értékek megjelenése a közmédia műsoraiban, hogy “világunk békésebb, őszintébb, élhetőbb legyen”, a vallási műsorok pedig ezt segítik.

Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója közölte: a katolikus egyház egyik leglátványosabb szertartása a boldoggá avatás, s a római Szent Péter-bazilika előtti tér biztosan megtelik majd erre az eseményre. Megemlítette, hogy hétfőn vette fel televíziójuk II. János Pál egyik színdarabját, Az aranyműves boltja címűt, a kecskeméti színház előadásában. Az erről készített filmet május 1-jén mutatják be a Duna Televízióban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.