Charta-tüntetés: Gyurcsány szerint Orbán egyeduralomra tör

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor egyeduralomra tör. A szocialista politikus az általa életre hívott Magyar Demokratikus Charta tüntetésén szombaton azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy elárulta a köztársaságot, lábbal tiporja a sajtószabadságot, politikai célokra használja fel az ügyészség egy részét, és megfélemlíti a bíróságokat.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: azzal is vádolja Orbán Viktort, hogy intézkedéseivel szétzilálja a közszférát, tétlenül nézi a legszegényebbek elleni erőszakot, és elszigeteli Magyarországot Európától, a világtól. A korábbi miniszterelnök úgy ítélte meg: a “demokratikus ellenzék” pártjai jól tették, hogy távolmaradtak az alkotmányozástól, majd annak a reményének adott hangot, hogy “a húsvéti alkotmány pünkösdi királyság lesz”.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint csak a demokratikus ellenzék megszervezése, illetve a “nyugatias polgári Magyarország” programjának megalkotása után jöhet el a kormányváltás és a köztársaság újjáépítésének ideje. A szocialista politikus a Magyar Demokratikus Charta szombati tüntetésén azt mondta: mindent megtesz majd azért, hogy az MSZP a demokrácia híveinek szélesebb körét tudja befogadni.

Szólt arról is, hogy a nyugatias polgári Magyarország programját csak úgy szabad megvalósítani, ha annak minden rendelkezésére felhatalmazást adtak a szavazók. Hozzátette: e program megalkotása feltétele a kormányváltásnak és a “köztársaság helyreállításának”, amihez idő kell.

A budapesti Batthyány-örökmécsesnél,a Báthory és a Hold utca kereszteződésében felállított színpad előtt a készülő új alkotmány ellen tiltakozó transzparenseket tartók tömege a Honvéd utcáig megtöltötte a teret.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.