Kadhafi lánya üzeni a külvilágnak: Líbiát nem győzik le a légicsapások

Kihívó üzenetet intézett a külvilághoz pénteken kora reggel Áisa Kadhafi, Moammer Kadhafi líbiai vezető lánya arról a helyről, apja volt támaszpontjáról, amelyet éppen 25 éve bombázott az amerikai légierő.

Líbiát nem győzték le a légicsapások akkor, és nem győzik le ma sem – mondta az éljenző tömegnek, jobb öklét lengetve az emeleti erkélyen. “Hagyjátok el az egünket a bombáitokkal együtt” – követelte, a Tripolit néhány órával korábban érő NATO-légicsapásokra utalva.

A Báb-el-Azizíja épületkomplexum 1986-ban súlyosan megrongálódott az amerikai harci gépek támadásaitól, és a csapásokban több tucatnyian meghaltak. Az előzmény az volt, hogy 1986. április 5-én egy berlini diszkóban végrehajtott pokolgépes merényletben két amerikai katona meghalt, Tíz nappal később amerikai harci gépek lőttek bengázi és tripoli célpontokat, köztük Kadhafi bázisát. Ez utóbbit a vezető azóta sem állíttatta helyre, hanem múzeummá alakíttatta át.

Több százan gyűltek össze csütörtök éjjel és péntek hajnalban a komplexum körül olyan Kadhafi-párti jelszavakat skandálva, mint “Csak Allah, Moammer és Líbia” meg “A nép Moammert akarja vezérének”, majd éljenzésben tört ki, amikor Áisa megjelent az erkélyen. “Menjünk vissza a múltba, amikor gyerek voltam, kilencéves ebben a házban – pendített meg érzelmi húrokat az asszony. – Rakéta- és bombaeső hullott. Meg akartak ölni. Gyerekek tucatjait ölték meg Líbiában.”

“Most, huszonöt évvel később ugyanezek a rakéták, ugyanezek a bombák hullanak gyermekeink fejére – folytatta. – Olyan nép vagyunk, amelyet nem lehet legyőzni.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.