Kacsingató aszteroida halad el mellettünk (videó)

A 2011 GP59 négypercenként pislant egyet rendkívül gyors forgása miatt – mondják a NASA kutatói. Az űrvándor pénteken ér legközelebb a bolygóhoz, a Hold pályáján kívül halad majd el.

Nick James, essexi amatőr csillagász április 11-én szúrta ki az űrvándort 27 centiméteres, Schmidt-Cassegrain teleszkópjával. 137 fotót készített az űrszikláról, majd ezeket videóvá állította össze, mely bemutatja a „pislantó” viselkedést.

Don Yeomans, a NASA Földközeli Objektumokat vizsgáló programjának szakembere szerint, „amikor egy ilyen viselkedést mutató aszteroidát látunk, az azt jelenti, hogy az objektum elnyújtott, és először hosszú tengelye mentén, aztán a keskenyebb végén látjuk a forgás közben. A GP59 megközelítőleg 50 méteres, úgy hisszük forgási ideje 7,5 perc. Emiatt az objektum fényessége négypercenként változik.”

A 2011 GP59-et április 8. és 9. között fedezték fel a spanyol Observatorio Astronomico de Mallorca kutatói. Mire James kiszúrta, már 3,3 millió kilométerre volt a Földtől. Pénteken, közép-európai idő szerint 19.09 órakor, amikor a legközelebb kerül hozzánk, a Hold orbitális pályáján éppen kívül, 533 ezer kilométeres távolságban halad majd el. A Föld-Hold átlagos távolság 382 ezer kilométer.

James nem az egyetlen amatőr csillagász, aki teleszkópját a forgó űrvándorra szegezte. A NASA szakemberei szerint sokan készítettek fotókat és videókat az aszteroidáról, és fel is tették a netre.

Az aszteroida közeli elhaladása ellenére sem jelent veszélyt ránk. A NASA kutató és más csillagászok rendszeresen vizsgálják a Földközeli objektumokat – aszteroidákat és üstökösöket – melyek potenciális becsapódási veszélyt jelenthetnek. (hirado.hu,
Forrás: Space.com/JPL)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.