A kormány ma nyújtja be a konvergencia programot Brüsszelnek

A kormány ma nyújtja be Brüsszelnek a konvergencia programot, amely a szerdai kormányülésen jóváhagyott Széll Kálmán Tervben rögzítettekre épül.

Az Európai Uniós tagságból adódó jogszabályi követelményeknek megfelelően a tagállamok minden évben aktualizált stabilitási, illetve az euróövezeten kívüli tagállamok aktualizált konvergencia programot nyújtanak be a Európa Tanács és az Európai Bizottság részére. A program külső környezete, a szokásoknak megfelelően az EU aktuális prognózisára támaszkodik, amely szerint a 27 ország GDP-je idén 1,8 százalékkal nő, az infláció 2,2 százalék lesz.

A magyar kormány által benyújtandó program a Széll Kálmán Terv kabinet által elfogadott téziseire épít, amint azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A konvergencia program tartalmazza azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint a fiskális egyensúly biztosítása érdekében elengedhetetlenek. A Konvergencia Program részletesen beszámol azokról a lépésekről, amelyeket a kormány az egyes kritikus területeken (önkormányzati rendszer, nyugdíj jellegű ellátások, szociális rendszer, közpénzügyek, közösségi közlekedés) a költségvetési szempontok figyelembe vételével kíván tenni 2011-ben.

A program leglényegesebb üzenete a GDP arányos államadósság csökkentése a jelenlegi 80 százalék feletti szintről fokozatosan 70, majd 65 százalékra.

Ennek érdekében, a strukturális reformok keretében, jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-2014-ben 902-902 milliárd forinttal kívánja javítani a kormány az államháztartás egyensúlyát.

A munkaerőpiaci idei 337 milliárdos kiadásából jövőre 195 milliárdot, 2013-2014-ben 213 milliárd forintot kíván megtakarítani a kormány. A nyugdíjrendszer reformja három év alatt 351 milliárd forinttal csökkenti az idén 3 ezer milliárdot meghaladó kiadásokat. A közösségi közlekedés átalakításával azzal számol a kormány, hogy a MÁV állami támogatása az idei 173 milliárdról jövőre 45 milliárddal, a következő lét évben pedig 60-60 milliárd forinttal csökken, miközben a MÁV 300 milliárd forintos vállalati adóssága az államadósságba kerül. A gyógyszerkassza kiadásai az idei 343 milliárd forintról jövőre 83 milliárddal, 2013-2014-ben 120-120 milliárd forinttal mérsékli a kabinet.

Az államadósság csökkentő alap jövőre 90 milliárdot, a következő két évben 220-220 milliárd forintot fizet be az államháztartásba.

Az államháztartási hiánynál a konvergencia program a március elején lefektetetett mértékeket viszi tovább: az államháztartás idei 2 százalékos többlete az államadósság csökkentését szolgálja, miközben a kormány tatja magát az EU által megkövetelt deficitcsökkentési programhoz – közölte Matolcsy György a szerdai kormányülés után, hozzátéve, hogy a kormány nem változtat a korábban kitűzött idei GDP arányosan 2,94 százalékos hiánycélon. A következő években a hiány a tervben rögzítettnek megfelelően alakul, azaz 2012-ban 2,5 százalék, 2013-ban 2,2 százalék, majd 1,9 százalék, 2015-ben 1,5 százalék lesz.

A kormány által felvázolt GDP növekedési alappálya 2011-re 3,0, jövőre 3,5 százalékos, 2013-től évi 3-4 százalékos GDP növekedéssel számol. Az alternatív forgatókönyv szerint 2013-tól a Széll Kálmán Tervben kitűzött 4-6 százalékos gazdasági növekedés lehetséges.

A kormány inflációs prognózisa 2011-re 3,5 százalék, miközben a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az inflációs célként kitűzött 3 százalékra.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.