Kutató-kereső művelet a fukusimai erőmű közelében – veszteséglista

Megkezdődött csütörtökön a sérült Fukusima-1 japán atomerőműtől 6 kilométerre egy faluban a kereső-kutató művelet, amelyben 300 rendőr vesz részt.

Az alakulat speciális védőruhát viselő tagjai tüzetesen átvizsgálják Namie falu területét. A települést a március 11-én történt földrengést követő szökőár eltörölte a föld színéről. A romokban álló települést eddig még nem kutatták át, és a hatóságok szerint az erőmű 10 kilométeres körzetében hozzávetőleg ezer embernek veszett nyoma. A legfrissebb hivatalos adatok szerint a 12 legsúlyosabban érintett prefektúrában 13 ezer 349-en haltak meg a természeti katasztrófában, az eltűntek száma pedig 14 ezer 867.

A legtöbben Mijagi, Fukusima és Ivate prefektúrában vesztették életüket. Teljesen vagy részlegesen 150 ezer épület dőlt romba.

A japán kormány számításai szerint a természeti csapás által okozott anyagi kár értéke meghaladja a 308 milliárd dollárt. Ehhez jön még a Fukusima-1 atomerőműben bekövetkezett katasztrófa miatt keletkezett 133 milliárd dollárnyi veszteség.

Több mint egy hónappal a mintegy 26 ezer ember halálát okozó katasztrófa után 140 ezer ember még mindig ideiglenes közösségi szálláshelyeken lakik, miután vagy elvesztette otthonát, vagy a szökőárban megrongálódott Fukusima-1-es erőmű közelében élt, és a magas sugárzás miatt kitelepítették a térségből.

A japán császári pár ellátogatott egy katasztrófa sújtotta térségbe, először a március 11-i földrengés és szökőár óta – jelentette a japán média.

Akihito császár és Micsiko császárné két menedékhelyet keresett fel a Csiba tartománybeli Aszahiban, amely Tokiótól alig 86 kilométerre keletre, a Csendes-óceán partján fekszik.

Az uralkodópár csendesen beszélgetett a kitelepítettekkel, akik közül sokan megilletődve, könnyek között fogadták érdeklődésüket. A császárt előzőleg Tadanao Aketi polgármester tájékoztatta arról, milyen pusztítást okozott a katasztrófa a Bószó-félsziget keleti csücskében lévő, 70 ezer lakosú városban. Közlése szerint a természeti csapás 900 épületet rombolt le, és további közel háromezret megrongált. Akihito császár és felesége már korábban is felkeresett kitelepítetteket, de akkor csak Tokióban és a szomszédos Szajtama prefektúrában kialakított menhelyeken járt.

Az uralkodópár – amely hagyományosan szerepet vállal abban, hogy nehéz időkben vigaszt nyújtson a japánoknak – a következő hetekben további látogatásokat tesz azokban a városokban, amelyeket közvetlenül sújtott a márciusi 9-es erősségű földrengés és a nyomában érkezett hatalmas szökőár.

Öngyilkosságot követett el egy 102 éves japán férfi, hogy elkerülje a kitelepítést a Fukusima-1 sérült atomerőmű közeléből – jelentette a Jiji hírügynökség.

Az aggastyán a létesítménytől mintegy 40 kilométerre lévő Iitate településen lakott, és a japán hatóságok hétfői döntése értelmében az ő faluja is a kiterjesztett kitelepítési övezetbe került.

A japán kormány a zóna területének megnövelésével kapcsolatban hangoztatta, hogy nagyon nehéz kérdésről van szó, ennek ellenére felkérik a lakosságot, hogy a következő hónapban távozzon a kijelölt területről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.