A NATO megkezdte líbiai szárazföldi hadműveletek előkészítését

Egy tábornok közlése szerint a NATO megkezdte Líbiában végrehajtandó szárazföldi hadműveleteinek az előkészítését.

– Szárazföldi csapatok bevetése a humanitárius segítségnyújtás biztosítása céljából válhat szükségessé – jelentette ki a Deutsche Welle TV-nek nyilatkozó Manfred Lange, a NATO-központ stábjának főnöke. Manfred Lange tábornok egy szerdán sugárzott interjúban elmondta, hogy az ENSZ még nem fordult sem a NATO-hoz, sem az Európai Unióhoz ilyen kéréssel. De fel kell készülni arra az esetre, ha ez bekövetkezik, és a NATO addigra fel is fog készülni egy esetleges ilyen műveletre.

A NATO-tervezésben “kezdettől figyelembe vették az emberiességi szempontokat” – folytatta a tábornok. Az esetleges segélyakciók támogatására szükségessé válhat “a szárazföldi erők időben korlátozott bevetése” – mondta.

Az EU külügyminiszterei kedden Luxemburgban tárgyaltak egy esetleges líbiai humanitárius segélynyújtási akció katonai biztosításáról. Ennek előfeltétele lenne az ENSZ erre vonatkozó kérése, amire eddig nem került sor. A 28 NATO-ország és a nemzetközi líbiai hadműveletben részt vevő többi ország külügyminisztere csütörtökön Berlinben tanácskozik a további teendőkről az észak-afrikai országban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.