Két fiatalkorú okozta az erdőtüzet Gyenesdiáson

Büntetőeljárás indult két 15 éves fiú ellen, akik bevallották, hogy ők gyújtották meg az avart, a lángokat azonban már nem tudták eloltani – közölte a vasárnapi gyenesdiási erdőtűz vizsgálata kapcsán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A két fiú a délutáni órákban a gyenesdiási Pince köz végétől mintegy százötven méterre lévő erdős területen öngyújtóval gyújtotta meg az avart egy kiszáradt patakmederben. A tüzet megpróbálták eloltani, de az erős szélben továbbterjedt, ekkor elhagyták a helyszínt, és mobiltelefonon értesítettek a tűzoltókat. A rendőrök a két fiút gyanúsítottként hallgatták ki, ellenük nagyobb kárt okozó rongálás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A rendőrség adatai szerint az avartűz tíz-tizenkét hektárnyi területre terjedt ki, károsítva a faállományt is. A tüzet este kilenc órára sikerült eloltani. Oltás közben egy tűzoltót füstmérgezés miatt a mentők a keszthelyi kórházba szállítottak, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. A szóvivő hozzátette: a tűz közelében több lakóház állt, de kitelepítésre nem került sor. A keszthelyi rendőrkapitányság munkatársai a tulajdonosok képviselőinek jelenlétében még vasárnap megkezdték a helyszíni szemlét, amely hétfőn is folyik.

Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az erdőtűz helyszínének közelében az éjszaka újabb, de csak kisebb tüzek voltak, ezeket rövid idő alatt eloltották. A Keszthelyi-hegységben vasárnap kora délután lángra kapó erdőhöz Zala, Somogy és Veszprém megyéből 17 gépjárművel 65 tűzoltó vonult ki kiemelt, ötös fokozatú riasztással. Több százan – vonyarcvashegyi és balatongyöröki önkéntes tűzoltók, erdészeti szakemberek, polgárőrök, a különleges mentők és önkéntesek – segítettek az oltásban.

Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában pusztított, rendkívül erős volt a füst, szállt a pernye. Az erős szélben nagyon gyorsan terjedtek a lángok, több helyen meggyulladt az aljnövényzet, égtek a bokrok, és a fenyves fáinak koronája is lángra kapott. Az MTI úgy értesült, hogy közbirtokosok kezében lévő magánerdőben keletkezett a tűz.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.