Visszanöveszthetővé váltak az emlősök végtagjai

Egyszerű vegyi koktéllal kutatóknak sikerült elérniük egerek izomrostjainál, hogy egy újranövő végtag kezdeti stádiumának sejtjeivé váljanak. A folyamat meglepően hasonlít ahhoz, ami a gőték és szalamandrák szöveteiben megy végbe, amikor sérült végtagjaikat kezdik visszanöveszteni.

A dél-koreai Gvangdzsu Tudományos és Műszaki Intézet kutatói viszonylag egyszerű, szelíd és visszafordítható módszereket dolgoztak ki annak érdekében, hogy elérjék a végtagok újraképződésének kezdeti stádiumait egerek sejteiben. Eredményeik a regeneratív orvoslás és az őssejtbiológia számára egyaránt jelentősek – írták a kutatók az ACS Chemical Biology című tudományos folyóiratban.

Vélemények szerint a jövőben a koreai kutatók által használt vegyületekkel úgy lehetne gyorsítani a sebgyógyulást, hogy a sérült részbe új sejteket ültetnek, mielőtt még a seb bezáródna, vagy elfertőződne. Módszereik arra is fényt deríthetnek, hogyan lehet felnőtt sejteket átprogramozni a sokcélú, úgynevezett pluripotens őssejtekké, amelyek bármilyen szövetté alakulhatnak. 
Miután az általuk kifejlesztett vegyi koktéllal elérték, hogy az egerek izomrostjai izomsejtekre essenek szét, a kutatók azokat zsír- és csontsejtekké tudták átalakítani. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.