Meghalt Sidney Lumet amerikai filmrendező

Életének 86. évében szombaton New Yorkban elhunyt Sidney Lumet amerikai filmrendező – adta hírül a The New York Times című napilap. A művész rákbetegségben hunyt el manhattani otthonában.

Sidney Lumetet a 20. század második felének legnagyobb filmrendezői között tartják számon. A Henry Fonda főszereplésével készült 12 dühös ember című drámával elnyerte a berlini filmfesztivál díját, az Arany Medvét. Ugyanezért a filmért és majdnem 20 évvel később a Hálózat című alkotásért megkapta a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat.

Noha öt különböző filmmel is jelölték a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra, ezt végül nem kapta meg, de 2005-ben életműdíjat adományozott neki az Amerikai Filmakadémia.

Pályafutása során több mint félszáz filmet forgatott; többek között olyan nagy színészekkel dolgozott együtt, mint Marlon Brando, Katherine Hepburn, Al Pacino, Sean Connery.

Sidney Lumet vitte filmre 1974-ben Ingrid Bergmannal a főszerepben Agatha Christie Gyilkosság az Orient-expresszen című népszerű bűnügyi regényét. Szintén ő rendezte az egy évvel korábban elkészült, a New York-i rendőrség berkein belüli korrupcióval és a rendőrség és a szervezett bűnözés összefonódásával foglalkozó Serpico című krimit, amelynek főszereplője, Al Pacino Golden Globe-díjat kapott a címszereplő fiatal rendőr, Frank Serpico megformálásért.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.